Koňské (nebo hovězí) ragú v papiňáku

53
- reklama -

Suroviny
5 porcí

1 kg koňské kýty nebo hovězího masa
100 g slaniny
2 cibule
2 stroužky česneku
2 papriky (raději barevné, lépe to vypadá)
3 kuličky pepře
3 kuličky nového koření
3 bobkové listy
200 ml červeného vína
1 lžička mleté papriky
1 lžíce rajčatového pyré
1 lžíce sádla
sůl
na zahuštění chleba nebo Solamyl
voda

Postup přípravy receptu

  1. V papiňáku osmažíme slaninu, k ní přidáme sádlo a na to dáme osmažit cibulku pokrájenou nadrobno.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak přidáme maso nakrájené na větší kostky, necháme je osmažit až se maso zatáhne, dáme mletou papriku, pak přidáme ostatní koření, víno, papriky na proužky, česnek, rajčatové pyré, osolíme, zalijeme vodou, papiňák zavřeme a maso necháme dusit. Pokud je maso koňské, tak dusíme o něco déle, než hovězí.

  3. Papiňák otevřeme, a ragů dochutíme, dosolíme a můžeme ho zahustit, buď chlebem, nebo solamylem, který rozpustíme ve vodě a ještě povaříme.

Poznámka od kuchařky

Ragů dělávám i z jiných mas, tentokrát jsem použila poslední balíček koňského masa z mrazáku. Ragú dělám léta a někdy ještě přidávám s obměnou smetanu. Podávala jsem s knedlíkem, ale dají se použít i jiné přílohy.