Koňská kýta po cikánsku

47
- reklama -

Suroviny
4 porce

3/4 kg koňského masa (kýta)
1 rajský protlak (140 g)
1 kávová lžička koření Gyros
1 kávová lžička pálivé paprikové pasty
sůl
pepř
cibule
máslo
olej

Postup přípravy receptu

  1. Koňskou kýtu nakrájíme na plátky a následně na nudličky. Takto připravené maso posypeme lžičkou koření Gyros, trochou oleje a celým rajským protlakem a dobře promícháme. Maso dáme uležet do chladu nejlépe do druhého dne.


    Zobrazit celý recept

  2. Do hrnce si dáme trochu oleje, přidáme jednu na jemno nakrájenou cibuli, orestujeme do sklovata a vložíme naložené maso (velmi hustá směs díky protlaku).

  3. Maso zprudka opečeme, tak aby se zatáhlo a rajský protlak se zarestoval.

  4. Podlijeme půl litrem hovězího vývaru (nebo kostka Masoxu) a dusíme pod pokličkou, dokud nudličky masa nejsou příjemně měkké. Dosti často musíme míchat, jelikož směs je dosti hustá a má tendenci se přichytávat ke dnu hrnce.

  5. Jakmile je maso měkké tak již jen přidáme lžičku pálivé paprikové pasty, pepř, sůl a oříšek másla pro zjemnění a případně zředíme trochou vody nebo vývaru.
    Podáváme s houskovým knedlíkem, výborná je s těstovinou, bramborem ale i rýží – tedy vlastně je jedlá s jakoukoliv přílohou včetně čerstvého chleba.

Poznámka od kuchařky

… a zase konina – to bude diskuse 🙂