
Suroviny
6-8 porcí
- 1 kg koňské kýty (plátky)
- 2 velké cibule
- 1 balení koření Kotány Mustáros grillpác (neobsahuje sůl – na tmavé maso tedy super)
- 400 g uzené slaniny – (na kostičky)
- sůl
- pepř
- nové koření
- bobkový list
Postup přípravy receptu
-
Koňské maso nakrájené na plátky potřeme olejem smíchaným s kořením Kotány „Mustáros grillpác“ a dáme uležet do misky na cca 1 hodinu. Uzenou slaninu nakrájenou na kostičky orestujeme v hrnci dokud nezezlátne a nepustí většinu tuku.
-
Přidáme pokrájenou cibuli na drobno a opékáme za stálého míchání dozlatova. Maso po uležení vkládáme do rozpáleného oleje na pánvičce, přičemž před vložením do oleje lehce obalíme v hladké mouce.
-
Zprudka orestujeme, aby se maso uzavřelo a přendáme postupně do hrnce ke opečené slanině s cibulkou. Zalijeme vodou tak, aby maso nebylo ponořeno, ale dusilo se ve vlastní a slaninovo-cibulové šťávy.
-
Vzniklou omáčku nemusíme zahustit jelikož to za nás udělal mouka použitá k obalení masa před opečením. Příloha šťouchané brambory.
Poznámka od kuchařky
Koření Kotány Mustáros grillpác je opět osobní dovoz z Maďarska, jeho alternativu jsem v CZ nenašel.Zkouším vše co je jiné tak „soráč“. Mustáros = hořčice.Neobsahuje žádnou sůl, tedy na tmavé maso ideál – není tuhé.