Konfitovaná hovězí líčka

342
- reklama -

Suroviny
4 porce

1000 g hovězích líček
200 g mrkve
200 g celeru (bulvy)
6 vrchovatých lžic sádla (vrchovaté lžíce, kvalitního)
500 ml červeného vína (já volila Merlot)
200 ml hovězího vývaru (lze nahradit hovězím bujonem)
sůl
mletý pepř (čerstvý)
čerstvý tymián

Postup přípravy receptu

  1. Líčka nakrájejte na čtvrtiny, vzniknou tak čtverce cca 4 x 4 cm. Osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a na lžíci rozpáleného sádla zprudka ze všech stran opečte. Opečené maso odložte do vyššího rendlíku. Poté k masu slijte výpeček z pánve, přidejte zbytek sádla, hovězí vývar a vína tolik, aby bylo maso zcela ponořeno. Nahoru dejte otrhaný tymián, asi tak dvě větvičky.

  2. Vložte do trouby, předehřáté na 100 st. a nechejte konfitovat cca 4 hodiny, až je maso zcela měkké.

  3. Mezitím, co se maso konfituje překrájejte očištěnou mrkev na tenká půl nebo kolečka, záleží na velikosti mrkve. Na podobně tenké kousky nakrájejte rovněž celer a na pánvi s kapkou oleje nebo sádla zeleninu orestujte. Přidejte pár lžic výpeku, který vznikl při konfitování, trochu vína a chvilku duste.

  4. Výpeku po konfitování by mělo být cca 300 ml. Během přípravy se sádlo, které je převážně tvořeno vodou, spolu s ostatními tekutinami odpaří. Pokud máte tekutiny více, zredukujte její množství na plotýnce jednoduše… vařením.

  5. Rendlík vyjměte z trouby, přemístěte na sporák, k masu přidejte podušenou zeleninu a spolu ještě krátce povařte. Sosík by měl mít lehce nakyslou chuť, pokud je třeba, přidejte ještě trochu vína, dosolte dle potřeby. A můžete servírovat. S bramborovou kaší je to nejlepší.

Poznámka od kuchařky

Recept jsem si našla na NETu a tímto děkuji panu šéfkuchaři z restaurace od Potrefené husy Lukáši Vrbovskému.