![Kompoty z horkovzdušné trouby_5ffbb01e07d79.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/kompoty-z-horkovzdusne-trouby_5ffbb01deb471.jpeg)
Suroviny
- Pevné nepřezrálé ovoce:
- broskve (já tentokrát dělala broskve)
- nálev:
- 1 l vody
- 25 dkg cukru písek/krystal
Postup přípravy receptu
-
Ve větším hrnci zahřejeme 4l vody, přidáme 1kg cukru – cukr se lépe rozpustí, není ale třeba vařit.
-
Celé ovoce (blumy, třešně) či vypeckované ovoce (broskve, meruňky, švestky) poskládáme do sklenice, zalijeme teplým nálevem a zavíčkujeme. Používám jednorázově víčka Omnia, nikoli šroubovací, ale pokud máte kvalitní šroubovací s nepoškozenou a nezpuchřelou gumou, klidně je možné použít i ta.
-
Na plech dáme sklenice (mně se vešlo 12 sklenic), podlijeme trochu vodou, stačí cca 1,5-2cm a dáme do předehřáté trouby na 160°C na 20 min.
-
Poté sklenice vyndáme, necháme trochu zchladnout, otočíme víčkem dolů a necháme takto úplně vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Na 36 sklenic jsem spotřebovala cca 10l nálevu, takže necelé 3dcl nálevu/1 sklenici. Pokud si tedy připravíme nejprve ovoce do sklenic, dá se celkem jednoduše vypočítat, kolik nálevu budeme potřebovat.