Kompoty z horkovzdušné trouby

61
- reklama -

Suroviny

Pevné nepřezrálé ovoce:
broskve (já tentokrát dělala broskve)
nálev:
1 l vody
25 dkg cukru písek/krystal

Postup přípravy receptu

  1. Ve větším hrnci zahřejeme 4l vody, přidáme 1kg cukru – cukr se lépe rozpustí, není ale třeba vařit.


    Zobrazit celý recept

  2. Celé ovoce (blumy, třešně) či vypeckované ovoce (broskve, meruňky, švestky) poskládáme do sklenice, zalijeme teplým nálevem a zavíčkujeme. Používám jednorázově víčka Omnia, nikoli šroubovací, ale pokud máte kvalitní šroubovací s nepoškozenou a nezpuchřelou gumou, klidně je možné použít i ta.

  3. Na plech dáme sklenice (mně se vešlo 12 sklenic), podlijeme trochu vodou, stačí cca 1,5-2cm a dáme do předehřáté trouby na 160°C na 20 min.

  4. Poté sklenice vyndáme, necháme trochu zchladnout, otočíme víčkem dolů a necháme takto úplně vychladnout.

Poznámka od kuchařky

Na 36 sklenic jsem spotřebovala cca 10l nálevu, takže necelé 3dcl nálevu/1 sklenici. Pokud si tedy připravíme nejprve ovoce do sklenic, dá se celkem jednoduše vypočítat, kolik nálevu budeme potřebovat.