Kombucha z kupované lahve Kombuchy

48
- reklama -

Suroviny
1 SCOBY

Kombucha je léčivý kvašený čaj původem z Číny nebo Japonska obsahujcí probiotika a mající detoxikační účinky.
Na SCOBY:
1 lahev zakoupené Kombuchy ze zdravé výživy (čti Kombuči)
3 litry vody
2 sáčky černého čaje
2 hrnky cukru
Na Kombuchu:
1 SCOBY
1 hrnek mateřského čaje
3 litry vody
2 sáčky černého čaje
1,5 hrnku cukru
Pomůcky:
3 litrová sklenice
papírový ubrousek
gumička
trychtíř
uzavíratelné lahve

Postup přípravy receptu

  1. Vytvořte disk zvaný SCOBY (Symbiotickou kolonii kvasinek a bakterií) a mateřský čaj:
    Do hrnce nalijte 1 sklenici vody a přiveďte ji k varu.


    Zobrazit celý recept

  2. Přidejte do vody čajové sáčky, oslaďte 2 hrnky cukru, míchejte dokud se cukr nerozpustí a přelejte do sklenice. Poté sklenici naplňte studenou vodou, ale nechte si v ní místo na kupovamou kombuchu. Zkontrolujte si prstem, zda má čaj pokojovou teplotu a vlejte do něj kupovanou kombuchu.

  3. Přikryjte láhev ubrouskem a zagumičkujte ho.

  4. Sklenici odložte někam, kde se s ní nebude hýbat a vyčkejte 2 týdny, než se vytvoří disk zvaný SCOBY.

  5. Příprava Kombuchy:
    Vyndejte rukou disk a dejte ji do misky. Odměřte jeden hrnek mateřké tekutiny a přelijte k disku. Takto můžete skladovat v ledničce po neomezenou dobu anebo si udělat novou kombuchu. Mateřkou tekutinu můžete vypít nebo přelít do flašek a používat jako ocet. Přezrálá kombucha je velice podobná jablečnému octu.

  6. Do hrnce nalijte 1 sklenici vody a přiveďte ji k varu.

  7. Přidejte do vody 2 čajové sáčky, oslaďte 1 až 1,5 hrnky cukru, míchejte dokud se cukr nerozpustí a přelejte do sklenice. Poté sklenici naplňte studenou vodou, ale nechte si v ní místo na kupovamou kombuchu. Zkontrolujte si prstem zda má čaj pokojovou teplotu a vlejte do něj kupovanou kombuchu.

  8. Přikryjte láhev ubrouskem a zagumičkujte ho.

  9. Sklenici odložte někam, kde se s ní nebude hýbat a vyčkejte 1 týden, než čaj uzraje. Opět vyndejte disk a odměřte si 1 hrnek kombuchy na příští várku. Můžete skladovat v lednici po neomezenou dobu.

  10. Přelijte čaj do lahví a pevně je zazátkujte a nechejte je stát v pokojové teplotě po 3 dny, než se vytvoří bublinky

  11. Vložte do ledničky, aby čaj přestal kvasit a podávejte studené.

    Kombucha s příchutí:
    Postupujte jako při výrobě normální kombuchi. Ve chvíli, kdy jí přelíváte do sklenic se zátkou můžete do ní vhodit sušené ovoce anebo přilít jakýkoliv druh čaje nebo výluhu. Poté nechte 3 dny v pokojové teplotě a vložte do ledničky. Podávejte chlazené.

Poznámka od kuchařky

Potřebujete začít s RAW (syrovou) Kombuchou, která není přefiltrovaná a obsahuje mateřskou houbu. Poznáte to především tím, že v ní bude na dně usazený kal. Vyhněte se Kombuche s příchutěmi.

SCOBY po každé várce narůstá nová vrstva a mění se jeho tvar dle tvaru sklenice.

Můžete experimentovat s různými druhy čajů, ale vyhněte se Earl Gray a bylinným čajům. Při třetí várce můžete snížit obsah cukru na 1 hrnek.

Kombucha není na konci kvašení příliž sladká.

Pokud vám kombucha nechutná, ale chcete stravu obohatit o její probiotika, tak ji můžete přidávat do smoothie nebo do salátů apod.