Suroviny
1 SCOBY
- Kombucha je léčivý kvašený čaj původem z Číny nebo Japonska obsahujcí probiotika a mající detoxikační účinky.
- Na SCOBY:
- 1 lahev zakoupené Kombuchy ze zdravé výživy (čti Kombuči)
- 3 litry vody
- 2 sáčky černého čaje
- 2 hrnky cukru
- Na Kombuchu:
- 1 SCOBY
- 1 hrnek mateřského čaje
- 3 litry vody
- 2 sáčky černého čaje
- 1,5 hrnku cukru
- Pomůcky:
- 3 litrová sklenice
- papírový ubrousek
- gumička
- trychtíř
- uzavíratelné lahve
Postup přípravy receptu
-
Vytvořte disk zvaný SCOBY (Symbiotickou kolonii kvasinek a bakterií) a mateřský čaj:
Do hrnce nalijte 1 sklenici vody a přiveďte ji k varu. -
Přidejte do vody čajové sáčky, oslaďte 2 hrnky cukru, míchejte dokud se cukr nerozpustí a přelejte do sklenice. Poté sklenici naplňte studenou vodou, ale nechte si v ní místo na kupovamou kombuchu. Zkontrolujte si prstem, zda má čaj pokojovou teplotu a vlejte do něj kupovanou kombuchu.
-
Přikryjte láhev ubrouskem a zagumičkujte ho.
-
Sklenici odložte někam, kde se s ní nebude hýbat a vyčkejte 2 týdny, než se vytvoří disk zvaný SCOBY.
-
Příprava Kombuchy:
Vyndejte rukou disk a dejte ji do misky. Odměřte jeden hrnek mateřké tekutiny a přelijte k disku. Takto můžete skladovat v ledničce po neomezenou dobu anebo si udělat novou kombuchu. Mateřkou tekutinu můžete vypít nebo přelít do flašek a používat jako ocet. Přezrálá kombucha je velice podobná jablečnému octu. -
Do hrnce nalijte 1 sklenici vody a přiveďte ji k varu.
-
Přidejte do vody 2 čajové sáčky, oslaďte 1 až 1,5 hrnky cukru, míchejte dokud se cukr nerozpustí a přelejte do sklenice. Poté sklenici naplňte studenou vodou, ale nechte si v ní místo na kupovamou kombuchu. Zkontrolujte si prstem zda má čaj pokojovou teplotu a vlejte do něj kupovanou kombuchu.
-
Přikryjte láhev ubrouskem a zagumičkujte ho.
-
Sklenici odložte někam, kde se s ní nebude hýbat a vyčkejte 1 týden, než čaj uzraje. Opět vyndejte disk a odměřte si 1 hrnek kombuchy na příští várku. Můžete skladovat v lednici po neomezenou dobu.
-
Přelijte čaj do lahví a pevně je zazátkujte a nechejte je stát v pokojové teplotě po 3 dny, než se vytvoří bublinky
-
Vložte do ledničky, aby čaj přestal kvasit a podávejte studené.
Kombucha s příchutí:
Postupujte jako při výrobě normální kombuchi. Ve chvíli, kdy jí přelíváte do sklenic se zátkou můžete do ní vhodit sušené ovoce anebo přilít jakýkoliv druh čaje nebo výluhu. Poté nechte 3 dny v pokojové teplotě a vložte do ledničky. Podávejte chlazené.
Poznámka od kuchařky
Potřebujete začít s RAW (syrovou) Kombuchou, která není přefiltrovaná a obsahuje mateřskou houbu. Poznáte to především tím, že v ní bude na dně usazený kal. Vyhněte se Kombuche s příchutěmi.
SCOBY po každé várce narůstá nová vrstva a mění se jeho tvar dle tvaru sklenice.
Můžete experimentovat s různými druhy čajů, ale vyhněte se Earl Gray a bylinným čajům. Při třetí várce můžete snížit obsah cukru na 1 hrnek.
Kombucha není na konci kvašení příliž sladká.
Pokud vám kombucha nechutná, ale chcete stravu obohatit o její probiotika, tak ji můžete přidávat do smoothie nebo do salátů apod.