Suroviny
- škvarky
- mouka
- cukr
- koření
- vejce
Postup přípravy receptu
-
15 dkg hladké mouky zadělá se v těsto s 6 dkg cukru, s trochou skořice, strouhané citronové kůry a 2 tlučených hřebíčků, s jedním žloutkem a 1/8 kg vepřových škvarků. Škvarky se buď dvakrát umelou na strojku, nebo jemně usekají a vařečkou utřou.
-
Dobře prodělané těsto se nechá ve studenu 1/4 hodiny odpočinouti.
-
Potom se rozválí na 1/2 cm silně, z rozváleného se vykrájejí formičkou nebo malou sklínkou koláčky, upekou se na plechu v dobře vyhřáté troubě bleděrůžově, upečené se spojí zavařeninou vždy dva a dva, a pocukrují se. (Přibližná cena: 4,50 Kč.)
Poznámka od kuchařky
Recept z roku 1935. Asi nejsem šikula, ale s jedním žloutkem jsem těsto „neprodělal“ ani po delším snažení. Takže jsem přidal bílek a trochu mouky a už to fungovalo. Trouba byla asi na 220°C a 10 min. Marmeláda jakákoliv.