Koláčky podle paní Gáborové

66
- reklama -

Suroviny
200 porcí

Těsto:
1 kg hladké mouky
2 žloutky
150 g cukru krupice
150 g tuku (používám Zlatá Hana)
42 g droždí (1 kostka)
300 ml mléka
Drobenka:
200 g polohrubá mouka
100 g tuk
200 g moučkový cukr
Maková náplň:
250 g máku
cukr moučka podle chuti
skořice
Tvarohová náplň:
1 x puding
cukr moučka podle chuti
250 g tuhý, tučný tvaroh
1 žloutek
Povidlová náplň:
250 g povidel

Postup přípravy receptu

  1. Mák mletý vysypeme do misky, zalijeme trochou mléka, rozmícháme a necháme naboptnat (instatní mák). Po naboptnání přidáme cukr, skořici a promícháme. Pokud je normální mák musí se povařit v mléku cca 10 minut.

  2. Tvaroh, žloutek, puding, cukr promícháme.

  3. Povidla můžeme ochutit rumem, ale není potřeba.

  4. Těsto: Vytvoříme si kvásek z droždí a cukru cca 50 g + přidáme vlažné mléko a přiměřeně hladké mouky do takového řidšího těstíčka a necháme vykynout. Do misky si vysypeme mouku, cukr, žloutky, tuk, vykynutý kvásek a vše důkladně propracujeme a necháme znovu kynout.

  5. Po vykynutí tvarujeme koláčky dle fantazie. Já dělám podlouhlé placičky, na stranách udělám otvory, do prostřed trochu náplně a protočím otvory a spojim uprostřed.

  6. Potřeme vejcem a posypeme drobenkou.

  7. Peču na 200°C dozlatova.

Poznámka od kuchařky

V originále se ještě ihned po vytažení z trouby pokapou rozpuštěným máslem s rumem. Nasáknou se a pak jsou vláčnější a chutnější. 😀

(Na každé straně prořízněte, doprostřed dejte náplň, každý konec otočte o 360 stupňů a potom dejte přes náplň.)

Ještě jsem zapomněl dodat, že se do těsta přidává na špičku nože mletý badyán 🙂