Suroviny
veké: 4 ks, malé: 20 ks
- Těsto:
- 750 g hladké mouky
- 1 ks droždí
- 1 (200 g) zakysaná smetana
- 3 žloutky
- 100 g cukru
- 200 ml oleje
- 150 ml mléka
- Náplň:
- 2 ks tvarohu
- 1 žloutek
- 2 vanilkové cukry
- moučkový cukr podle chuti
- Povidlová náplň:
- švestková povidla
- strouhanka na zahuštění
- Drobenka:
- máslo
- hladká mouka
- cukr
Postup přípravy receptu
-
Zaděláme kvásek: do misky dáme droždí, trochu cukru, zalijeme vlažným mlékem a promícháme.
Vyběhlý kvásek přidáme k ostatním surovinám. Těsto vypracujeme do hladka a necháme vykynout.
Z vykynutého těsta uděláme velké či malé koláče nebo šátečky. -
Koláče:
Těsto vyválíme a pomocí rádýlka nebo nože uděláme čtyři kruhy, které dáme na plech s pečícím papírem. Koláče ozdobíme tvarohem, povidly a drobenkou. Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem s olejem.
Šátečky:
Vykynuté těsto rozválíme a nakrájíme na čtverečky. Na střed dáme tvaroh nebo povidla a všechny čtyři rohy spojíme k sobě. Šátečky dáme na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem s olejem. Také je můžeme posypat ještě drobenkou. -
Koláče nebo šátečky pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C asi 25 minut.