
Suroviny
něco přes 60 ks
- Na těsto:
- 500 g hladké mouky (já jsem dala Zlatku)
- 250 ml mléka
- 200 ml oleje
- 3 žloutky
- 84 g droždí (ano opravdu dvě kostičky)
- 2 lžičky moučkového cukru
- špetka soli
- nastrouhaná citronová kůra (z jednoho citronu)
- 2 lžíce rumu
- lžička nastrouhaného muškátového oříšku
- Na náplň:
- 350 g kvalitního tvarohu
- vanilkový cukr nebo dřeň z vanilkového lusku
- 2-4 lžíce moučkového cukru (dle chuti)
- 1-2 žloutky
- A ještě posypku:
- té bude zapotřebí asi 1/4 l hrnek
- – udělejte si podle vlastního receptu nebo
- dejte 3/4 hrnku polohrubé mouky
- 1/4 hrnku moučkového cukru
- cca 100 g másla
- – to vše prsty zpracujte v drolivou hmotu
- A nezapomeneme na povidla, nejlépe tuhá, aby nestékala z koláčků. Kdo nemá rád povidla, dá si oblíbenou marmeládu.
Postup přípravy receptu
-
Uděláme kvásek: Z uvedeného množství mléka odebereme 2 lžíce a nalijeme do hrníčku. Přidáme rozdrobené kvasnice (droždí), zasypeme 2 lžičkami moučkového cukru a lžící hladké mouky. Vymícháme hladkou kašičku a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
-
Mezitím odvážíme a připravíme další suroviny.
Kdo má, použije domácí pekárnu a suroviny do ní vloží v pořadí (jako obvykle) tekuté, sypké a přidáme i kvásek, který nám již vykynul. Nepoužíváme program s ohřevem, ale nějaký jiný, vhodný jen k míchání. Já použila „těstoviny“.
Kdo pekárnu nemá, zpracuje těsto ručně. -
V čase, kdy maká pekárna, připravíme tvarohovou náplň a to velice jednoduše: smícháme všechny suroviny dohromady.
Kdo pekárnu nemá, tomu doporučuji připravit náplň a vše ostatní před tím, než začne pracovat s těstem, to totiž nesmí mít čas ke kynutí. To budeme dělat za něj, až budeme konzumovat ty koláčky. -
Propracované těsto vyklopíme na pomoučněný vál nebo do mísy a z těsta vykrajujeme lžící kousky. Ty následně roztahujeme do šířky, plníme tvarohem a dobře okraje těsta uzavřeme, tvarujeme koláčky a sázíme s odstupy na plech, vystlaný pečicím papírem.
-
Prstíkem uděláme doprostřed každého koláčku ďolík, do něho dáme trošku povidel (když ho dáme moc, sklouzne, mrška) a nahoru umístíme drobenku. Ničím nepotíráme a už jenom upečeme. Horkovzduch 180 st dorůžova.
Poznámka od kuchařky
Hledala jsem v podobných, nekynutých je tu dost, ale úplně stejné jsem nenašla. Pokud budou nějaké výhrady, smáznu. „nima problema.“
Kdysi před lety, když jsem ještě nevěděla nic o existenci tohoto skvělého webu, jsem tento rcp našla na Recetech cz, kam jsem k tomuto receptu přidala i fotky pod nickem nadjenka. recept jsem upravila k obrazu svému.
S těstem se velmi dobře pracuje, není tučné a toho množství droždí se nelekejte, vážně není v koláčcích cítit.
A ještě něco jsem zapomněla… kdo chce a má rád, přidá do tvarohu předem v rumu naložené rozinky.
A kdo je chce mít opravdu pěkné a netakové šišoidy jako já, těsto rozválí a tvořítkem nebo vhodnou skleničkou vykrajuje kolečka..pak bude za hvězdu 🙂 ať se daří..









