
Suroviny
koláčová forma
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 125 g 100% tuku, např. Omega
- 100 ml piva- „desítky“
- 5 velkých jablek
- šťáva z jednoho citrónu
- 25 g másla
- 3 lžičky vanilkového cukru
- 3 lžíce meruňkové marmelády
- 2 lžíce rumu
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, soli, nastrouhaného tuku a piva utvoříme těsto.
-
Těsto vyválíme asi na 0,5 cm vysoké a 35 cm široké kolo a přemístíme do sprejem vystříkané koláčové formy.
-
Oloupaná jablka nakrájíme na plátky, pokapeme citronovou šťávou a rozdělíme na koláč. Okraje mírně zahneme.
-
Na jablka poházíme kousky másla a poprášíme vanilkovým cukrem.
-
Pečeme dozlatova na 180 °C asi 20 až 30 minut.
-
Marmeládu prohřejeme s alkoholem a potřeme hotový koláč.
Poznámka od kuchařky
Tento recept mi přišel emailem. Stejný jsem nenašla, ale kdyby tu takový byl, nechám tento vymazat.
Do těsta opravdu nepřijde vejce. Je to poměrně finančně nenáročný moučník, je rychle hotový a ještě rychleji snězený. Těsto je křehké a křupavé. Já navíc na jablka ještě přidala kuličky granátového jablka, které je t.č. V Kauflandu v akci za krásných 9,90 za kus.









