
Suroviny
cca 100 kousků
- 900 g hladké mouky
- a cca 100 g hladké mouky na podsypání
- 200 g mletého cukru
- 500 g másla
- 4 celá vejce
- 200 ml vlažného mléka
- 100 g droždí
- sůl
- rozšlehané vejce na potření
- Náplň:
- 4 kostky tvarohu
- 2 celá vejce
- cukr podle chuti
- troška vanilkového pudinku na zahuštění(není nutné)
- rozinky -já nedávám nemáme je v koláčích moc v lásce
- Drobenka:
- máslo
- cukr
- polohrubá mouka od oka
Postup přípravy receptu
-
Do důlku v osolené mouce přidáme cukr, droždí, vlažné mléko a necháme vzejít kvásek.
-
Přidáme celá vejce, nastrouhané máslo a částečně vymícháme těsto.
-
Vyklopíme na vál a dobře vypracujeme.
-
Podle potřeby podsypeme, těsto je tučné, lepí se, ale nakonec se vypracuje velmi dobře. Nebojte se toho.
-
Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou nebo potr. fólií a uložíme na noc do lednice.
-
Druhý den necháme trošku ohřát, těsto ještě nakyne. Je ho hodně, takže na další zpracování rozdělíme na poloviny.
-
Rozválíme, nakrájíme rádlem na čtverce cca 10x10cm, naplníme tvarohem a klasicky ušudláme bochánky.
-
Skládáme na plech s papírem nebo fólií, uprostřed uděláme důlek, pomašlujeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme drobenkou. Já na polovinu dávám pod drobenku do důlků ještě povidla.
-
Pečeme docela zprudka, na 185-200°C asi 8-10min (podle trouby).
Poznámka od kuchařky
Recept mám od sestry už léta, nejsem odborník na převalovaná těsta, proto dělám toto a vždy se povede. Nebojte se, že těsto nenakyne, nakyne.
Koláče jsou vláčné, neosychají, teda pokud by na to měly zrovna čas.