Koláče podle babičky

57
- reklama -

Suroviny
12-16 koláčů (podle velikosti)

1 kg polohrubé mouky
150 g másla nebo sádla (nebo půl na půl) – ne Heru těsto je pak tvrdé
50 g cukru
1 vanilkový cukr
2 lžičky soli
1 kostka droždí (42g)
3 žloutky
1 celé vejce
250 ml mléka
citrónová kůra
různé náplně
tvaroh
mák
ořechy
povidla
hustší marmelády
na ozdobu
rozinky
mandle

Postup přípravy receptu

  1. Z teplého mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme, přidáme sůl, vanilkový cukr, citrónovou kůru a smícháme.

  2. Přidáme žloutky, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo a kváskem zaděláme ne příliš tuhé těsto (těsto je řidší než na buchty). Těsto důkladně propracujeme, až se na povrchu tvoří puchýřky a necháme na teplém místě kynout.

  3. Z vykynutého těsta oddělujeme bochánky a na pečícím papírem vyloženém plechu vytvarujeme rukama kolo s vyznačeným okrajem (na plech se vejdou dvě kola).

  4. Okraje potřeme vajíčkem a koláče libovolně zdobíme náplněmi. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Poznámka od kuchařky

Tento recept se v naší rodině předává z generace na generaci jako rodinné dědictví :-).