
- reklama -
Suroviny
12-16 koláčů (podle velikosti)
- 1 kg polohrubé mouky
- 150 g másla nebo sádla (nebo půl na půl) – ne Heru těsto je pak tvrdé
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžičky soli
- 1 kostka droždí (42g)
- 3 žloutky
- 1 celé vejce
- 250 ml mléka
- citrónová kůra
- různé náplně
- tvaroh
- mák
- ořechy
- povidla
- hustší marmelády
- na ozdobu
- rozinky
- mandle
Postup přípravy receptu
-
Z teplého mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme, přidáme sůl, vanilkový cukr, citrónovou kůru a smícháme.
-
Přidáme žloutky, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo a kváskem zaděláme ne příliš tuhé těsto (těsto je řidší než na buchty). Těsto důkladně propracujeme, až se na povrchu tvoří puchýřky a necháme na teplém místě kynout.
-
Z vykynutého těsta oddělujeme bochánky a na pečícím papírem vyloženém plechu vytvarujeme rukama kolo s vyznačeným okrajem (na plech se vejdou dvě kola).
-
Okraje potřeme vajíčkem a koláče libovolně zdobíme náplněmi. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Tento recept se v naší rodině předává z generace na generaci jako rodinné dědictví :-).
Kuchařka: aanicka









