Suroviny
- 200 g tmavé teffové mouky (firma Adveni medical, viz poznámky)
- 200 g rýžové mouky
- 120 g cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky xanthanu (nebo guaru)
- 1 lžička mleté skořice
- 5 lžic oleje
- 400 ml vody
- (2 lžíce kakaa)
Postup přípravy receptu
-
Všechny sypké suroviny odměříme do hlubší nádoby a důkladně je promícháme. Poté přidáme tekuté suroviny a vymícháme středně řídké těsto.
-
To nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160°C asi 25-30 minut. Necháme krátce vychladnout na plechu a poté vyndáme, aby se koláč zespodu nezapařil.
-
Můžeme také připravit tmavou variantu, kdy do těsta přidáme 2 lžíce kakaa a 2 lžíce vody. Na obrázku je jeden kousek bez kakaa a jeden s kakaem.
Poznámka od kuchařky
Teff je jednoletá travina pocházející z Etiopie. Zde představuje čtvrtinu veškerých pěstovaných obilovin. Název pochází z ahmarského slova teffa (ztracený). Toto označení je velmi výstižné, zrníčka teffu totiž měří jen 0.5-1.0 mm. Teff je bohatý na vlákninu, bílkoviny, vápník a železo. Neobsahuje lepek, je tedy vhodný pro celiaky a díky příznivému obsahu živin také pro diabetiky. Vaří se ve čtyřnásobku tekutiny, vody nebo mléka.
V nedávné době u nás uvedla teff na trh firma Adveni medical. V jejich nabídce je nejen teff a teffová mouka, ale také mnoho dalších zajímavých surovin (http://www.advenimedical.cz).
Koláč je moc dobrý, chutná trochu jako makovec. Určitě by šel vylepšit polevou nebo zjemnit jablkem nastrouhaným do těsta.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.