Koláč z teffové mouky bez lepku, mléka a vajec

67
- reklama -

Suroviny

200 g tmavé teffové mouky (firma Adveni medical, viz poznámky)
200 g rýžové mouky
120 g cukru
1 prášek do pečiva
1/2 lžičky xanthanu (nebo guaru)
1 lžička mleté skořice
5 lžic oleje
400 ml vody
(2 lžíce kakaa)

Postup přípravy receptu

  1. Všechny sypké suroviny odměříme do hlubší nádoby a důkladně je promícháme. Poté přidáme tekuté suroviny a vymícháme středně řídké těsto.


    Zobrazit celý recept

  2. To nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160°C asi 25-30 minut. Necháme krátce vychladnout na plechu a poté vyndáme, aby se koláč zespodu nezapařil.

  3. Můžeme také připravit tmavou variantu, kdy do těsta přidáme 2 lžíce kakaa a 2 lžíce vody. Na obrázku je jeden kousek bez kakaa a jeden s kakaem.

Poznámka od kuchařky

Teff je jednoletá travina pocházející z Etiopie. Zde představuje čtvrtinu veškerých pěstovaných obilovin. Název pochází z ahmarského slova teffa (ztracený). Toto označení je velmi výstižné, zrníčka teffu totiž měří jen 0.5-1.0 mm. Teff je bohatý na vlákninu, bílkoviny, vápník a železo. Neobsahuje lepek, je tedy vhodný pro celiaky a díky příznivému obsahu živin také pro diabetiky. Vaří se ve čtyřnásobku tekutiny, vody nebo mléka.

V nedávné době u nás uvedla teff na trh firma Adveni medical. V jejich nabídce je nejen teff a teffová mouka, ale také mnoho dalších zajímavých surovin (http://www.advenimedical.cz).

Koláč je moc dobrý, chutná trochu jako makovec. Určitě by šel vylepšit polevou nebo zjemnit jablkem nastrouhaným do těsta.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.