Suroviny
- 2 listová těsta (kruhy)
- 700 g jablek
- kousek másla
- 50 g cukru
- vanilkový cukr
- 50 g rozinek
- 50 g sekaných mandlí nebo ořechů
- 1 ČL skořice
- šťáva z půlky citronu
- voda
- žloutek
- mléko
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzdušnou na 160°C).
Jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme je jadřinců a nakrájíme na silnější plátky.
V kastrolu rozpustíme cukr, když začne karamelizovat, přilijeme trochu horké vody a zamícháme.
Přidáme plátky nakrájených jablek a za občasného promíchávání necháme tekutinu zredukovat na minimum.
Nakonec přidáme rozinky, skořici, sekané mandle, citronovou šťávu, máslo a vše promícháme. -
Jeden plát listového těsta dáme na dno formy a propícháme vidličkou.
Druhý plát ještě trochu rozválíme do stran a po okrajích vypichujeme lístky na ozdobu koláče.
Okraje těsta rádlem upravíme do kruhu. -
Náplň rozprostřeme na těsto ve formě a zakryjeme druhým plátem těsta. Povrch koláče potřeme rozšlehaným žloutkem se smetanou, okraj i střed koláče ozdobíme lístky a na několika místech vidličkou propícháme, aby mohla odcházet pára.
Koláč dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme cca 50 minut.