
Suroviny
20 porcí
- 250 g polohrubé mouky
- 12 g droždí (kvasnic)
- 1 žloutek
- 35 g práškového cukru (cukr moučka)
- 35 g tuku (máslo, olej, rostlinný tuk, sádlo)
- 1,5 dl mléka
- 1/4 balíčku vanilkového cukru
- 1/4 čajová lžička soli
- kůra z 1/2 citrónu
- cca 400 g arónie
- hrst krystalového cukru
Postup přípravy receptu
-
Do misky dáme kvasnice a rozmícháme je s 1 ČL cukru.
-
Potom přidáme 2 PL mouky a 2 PL vlahého mléka, promícháme a necháme vykynout.
-
Do misy dáme mouku, přidáme kvásek, teplé mléko se žloutkem, sůl, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru.
-
Nakonec přidáme tuk (máslo, olej, rostlinný tuk, sádlo) a vypracujeme hladké těsto. Dáme vykynout na teplé místo.
-
Po vykynutí rozválíme, dáme na pomaštěný plech a na to poukládáme kuličky aronie, promíchané s krystalovým cukrem (s cukrem promíchat těsně předtím, než je dáme na těsto).
-
Na povrch koláče dáme klasickou drobenku z tuku, cukru a mouky.
-
Na drobenku dáme mletou skořici pro lepší vůni. Pro zlepšení chutě je možné přidat k aronii odpeckované rozpůlené švestky.
Poznámka od kuchařky
Arónie černoplodá je keř s neuveřiteľnou každoroční plodivostí. Plody jsou léčivé, obsahují vitamíny A, C,P,PP, B2,B9,E a množství minerálních látek. Na podzim se listy keře krásně vybarví.