
Suroviny
12 porcí
- Těsto:
- 1 plechovka cizrny
- šťáva z půlky pomeranče
- 2 lžíce medu
- 1 (cca 100 g) vařená bulva červené řepy
- 4 vejce
- 100 g rozpuštěné hořké čokolády (70% kakaa)
- 3 lžíce kakaa
- 2 lžičky prášku do pečiva
- Poleva:
- 2 zakysané smetany
- šťáva z 1 citronu
Postup přípravy receptu
-
Ponorným mixérem rozmixujeme cizrnu i s nálevem a se šťávou z pomeranče. Přidáme 2 lžíce medu a znovu promixujeme, směs zřídne. Dále přidáme vařenou červenou řepu a opět rozmixujeme. V jiné nádobě vyšleháme celá vejce do husté světlé pěny a zašleháme do ní rozpuštěnou čokoládu. Směs z cizrny a vaječnou směs spolu spojíme a přimícháme kakao s práškem do pečiva.
-
Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečeme na 180 stupňů cca 30 minut. Zkusíme špejlí, zda je těsto nelepivé. Necháme zcela vychladnout.
-
Na polevu smícháme zakysané smetany se šťávou z citronu, můžeme i trochu dosladit dle chuti, a naneseme rovnoměrně na koláč. Ten necháme uležet v lednici nejlépe 12-24 hodin.
Poznámka od kuchařky
Trochu jsem si pohrála s dvěma recepty a vyšel mi z toho tenhle vynikající koláč, u nás velmi oblíbený jak pro svou přirozenou bezlepkovost, tak pro minimum cukru.