Koláč z cizrny a červené řepy

88
- reklama -

Suroviny
12 porcí

Těsto:
1 plechovka cizrny
šťáva z půlky pomeranče
2 lžíce medu
1 (cca 100 g) vařená bulva červené řepy
4 vejce
100 g rozpuštěné hořké čokolády (70% kakaa)
3 lžíce kakaa
2 lžičky prášku do pečiva
Poleva:
2 zakysané smetany
šťáva z 1 citronu

Postup přípravy receptu

  1. Ponorným mixérem rozmixujeme cizrnu i s nálevem a se šťávou z pomeranče. Přidáme 2 lžíce medu a znovu promixujeme, směs zřídne. Dále přidáme vařenou červenou řepu a opět rozmixujeme. V jiné nádobě vyšleháme celá vejce do husté světlé pěny a zašleháme do ní rozpuštěnou čokoládu. Směs z cizrny a vaječnou směs spolu spojíme a přimícháme kakao s práškem do pečiva.

  2. Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečeme na 180 stupňů cca 30 minut. Zkusíme špejlí, zda je těsto nelepivé. Necháme zcela vychladnout.

  3. Na polevu smícháme zakysané smetany se šťávou z citronu, můžeme i trochu dosladit dle chuti, a naneseme rovnoměrně na koláč. Ten necháme uležet v lednici nejlépe 12-24 hodin.

Poznámka od kuchařky

Trochu jsem si pohrála s dvěma recepty a vyšel mi z toho tenhle vynikající koláč, u nás velmi oblíbený jak pro svou přirozenou bezlepkovost, tak pro minimum cukru.