Koláč „Tvarmemák“

43
- reklama -

Suroviny
cca 20 kousků

Těsto:
1/2 Hery nebo másla
1 vrchovatý hrnek polohrubé mouky
5 lžic pískového cukru
1/2 prášku do pečiva
1 vejce
Náplň 1:
koupená maková náplň
můžeme si připravit doma – (uvaříme dva hrnky mletého máku ve dvou hrnkách mléka 15 minut, poté vmícháme vanilkový cukr a asi 4 lžíce pískového cukru. Můžeme přidat lžíci medu či zavařeniny a nastrouhanou citronovou kůru)
1 konzerva meruněk
Náplň 2:
2 tvarohy
2 necelé hrnky mléka
1/2 hrnku cukru
1 vejce
lžíce oleje (obejde se ale i bez něj)
1 sáček vanilkového pudinku

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které dáme na plech (já měla 27x37cm), dlaní a prsty ho rovnoměrně roztlačíme na plechu a uděláme mu vysoké okraje (asi 2 cm vysoké).


    Zobrazit celý recept

  2. Poté na těsto rozetřeme makovou náplň, na kterou poklademe okapané půlky meruňěk řeznou stranou dolů.

  3. Nakonec si ze všech uvedených surovin uděláme tvarohovou nápň, dobře promícháme a opatrně zalijeme meruňky.

  4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů. Že je koláč hotový, poznáme podle toho, že okraje budou hnědé a tvarohová náplň pevná. Střed koláče se může ještě rosolovitě třást – po vychladnutí ztuhne.

  5. Necháme dobře vychladnout a krájíme na řezy.

Poznámka od kuchařky

Jedná se o klasický tvarožník z hrnkové kuchařky, upravený dle mé fantazie. Název vznikl z kombinace tvaroh+meruňky+mák = Tvarmemák… 🙂