Koláč „Štědrák“ – vánoční koláč

101
- reklama -

Suroviny

500 g hrubé mouky
100 g cukru
0,3 l mléka
20 g droždí
120 g másla
3 žloutky
20 g másla na plech
1 žloutek
citr. kůra
vanilka (může být i tresť)
sůl – špetka
První náplň:
povidla (hustá trochu naředíme rumem)
Ořechová náplň:
180 g mletých ořechů
0,2 l mléka
30 g strouhanky
80 g cukru
vanilka (může být i tresť)
citr. kůra
(vše podusíme)
Maková náplň:
200 g mletého máku
0,2 l mléka
120 g cukru
10 g másla
vanilka (může být i tresť)
citr. kůra
(vše podusíme)
Tvarohová náplň:
300 g tvarohu
80 g cukru
80 g másla
20 g rozinek
1-2 žloutky
sníh z bílků

Postup přípravy receptu

  1. Z přísad zaděláme polotuhé těsto – lze i v dom. pekárně. Po vykynutí těsto rozdělíme na 5 bochníčků, ze kterých vyválíme postupně čtyři kola, asi na prst silná.


    Zobrazit celý recept

  2. Na pomaštěný plech položíme první plát, který potřeme povidly, přikryjeme druhým plátem, ten potřeme ořechovou náplní, na ni položíme třetí plát a ten potřeme makovou náplní a na čtvrtý plát dáme tvaroh. Z pátého plátu uděláme na koláč mřížky.

  3. Pečeme na 180º C přibližně 50–55 minut. Namísto mřížky na koláči můžeme povrch ozdobit pomocí cukrářského sáčku růžičkami tvarohu a mezi ně třeba i růžičkami z povidel nebo máku. V tom případě těsto rozdělíme jen na 4 díly. Koláč vydrží v chladnu ve spíží dost dlouho, pokud ji zamknete! 🙂

Poznámka od kuchařky

Koláč neupeču, já sladké nejím (nesmím) a tak pokud by někdo upekl a přidal fotku, budu moc ráda. Je to starší recept a je to moc dobré!