Suroviny
- 500 g hrubé mouky
- 100 g cukru
- 0,3 l mléka
- 20 g droždí
- 120 g másla
- 3 žloutky
- 20 g másla na plech
- 1 žloutek
- citr. kůra
- vanilka (může být i tresť)
- sůl – špetka
- První náplň:
- povidla (hustá trochu naředíme rumem)
- Ořechová náplň:
- 180 g mletých ořechů
- 0,2 l mléka
- 30 g strouhanky
- 80 g cukru
- vanilka (může být i tresť)
- citr. kůra
- (vše podusíme)
- Maková náplň:
- 200 g mletého máku
- 0,2 l mléka
- 120 g cukru
- 10 g másla
- vanilka (může být i tresť)
- citr. kůra
- (vše podusíme)
- Tvarohová náplň:
- 300 g tvarohu
- 80 g cukru
- 80 g másla
- 20 g rozinek
- 1-2 žloutky
- sníh z bílků
Postup přípravy receptu
-
Z přísad zaděláme polotuhé těsto – lze i v dom. pekárně. Po vykynutí těsto rozdělíme na 5 bochníčků, ze kterých vyválíme postupně čtyři kola, asi na prst silná.
-
Na pomaštěný plech položíme první plát, který potřeme povidly, přikryjeme druhým plátem, ten potřeme ořechovou náplní, na ni položíme třetí plát a ten potřeme makovou náplní a na čtvrtý plát dáme tvaroh. Z pátého plátu uděláme na koláč mřížky.
-
Pečeme na 180º C přibližně 50–55 minut. Namísto mřížky na koláči můžeme povrch ozdobit pomocí cukrářského sáčku růžičkami tvarohu a mezi ně třeba i růžičkami z povidel nebo máku. V tom případě těsto rozdělíme jen na 4 díly. Koláč vydrží v chladnu ve spíží dost dlouho, pokud ji zamknete! 🙂
Poznámka od kuchařky
Koláč neupeču, já sladké nejím (nesmím) a tak pokud by někdo upekl a přidal fotku, budu moc ráda. Je to starší recept a je to moc dobré!