Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)

92
- reklama -

Suroviny

1 listové těsto
6-8 jablek (podle velikosti)
170 g cukru krystal
50 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky a vykrojíme jadřinec.

  2. Do formy nasypeme 170 g cukru a za stálého míchání necháme cukr teplem rozpustit a zkaramelizovat, poté vmícháme po kouskách 30 g másla, promícháme a krátce provaříme.

  3. Formu sundáme ze sporáku, do máslového karamelu poklademe vedle sebe kousky jablek, první vrstva oblou stranou na dno, poté do mezer další vrstva oblou stranou nahoru. Jablka stlačíme k sobě a poklademe plátky zbylého másla.

  4. Listové těsto vyválíme do kruhu velikosti formy a přeneseme na jablka. Okraje těsta vtlačíme po obvodu formy.

  5. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 35-40min. Před vyklopením necháme koláč cca 5min. odpočinout.

  6. Poté formu přiklopíme velkým talířem a rychlým pohybem otočíme koláč nad dřezem těstem dolů. Pozor, může vám část tekutiny vytéct, záleží, jak moc šťavnatá jablka byla a kolik pustí vody.

Poznámka od kuchařky

Tarte Tatin, obrácený koláč nebo francouzsky La tarte des Demoiselles Tatin (koláč sester Tatinových) dostal jméno po dvou svobodných sestrách Stephanie a Caroline, které začátkem minulého století vedly hotel v malém městečku Lamotte-Beuvron v údolí řeky Loire.

Jednoho dne během loveckého období, když byl hotel plný hostů, nechala Stephanie jablkovou náplň (oloupaná jablka, cukr a máslo) příliš dlouho na plotně a zapomněla na těsto. Když si to uvědomila, přidala těsto na již zkaramelizovaná jablka a tak vznikl světoznámý koláč.

Dodnes je v tomto malém městečku první týden v září věnován oslavám koláče sester Tatinových. Obvykle se podává s typickým francouzským nápojem cidre nebo calvados.

Recept mám z příručky k zapékací míse Emile Henry a bylo mi líto vás o celý příběh ošidit 🙂

Koukala jsem na podobné koláče zde vložené, ale postup se trochu liší, tak vkládám samostatně.