
Suroviny
- 1 listové těsto
- 6-8 jablek (podle velikosti)
- 170 g cukru krystal
- 50 g másla
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky a vykrojíme jadřinec.
-
Do formy nasypeme 170 g cukru a za stálého míchání necháme cukr teplem rozpustit a zkaramelizovat, poté vmícháme po kouskách 30 g másla, promícháme a krátce provaříme.
-
Formu sundáme ze sporáku, do máslového karamelu poklademe vedle sebe kousky jablek, první vrstva oblou stranou na dno, poté do mezer další vrstva oblou stranou nahoru. Jablka stlačíme k sobě a poklademe plátky zbylého másla.
-
Listové těsto vyválíme do kruhu velikosti formy a přeneseme na jablka. Okraje těsta vtlačíme po obvodu formy.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 35-40min. Před vyklopením necháme koláč cca 5min. odpočinout.
-
Poté formu přiklopíme velkým talířem a rychlým pohybem otočíme koláč nad dřezem těstem dolů. Pozor, může vám část tekutiny vytéct, záleží, jak moc šťavnatá jablka byla a kolik pustí vody.
Poznámka od kuchařky
Tarte Tatin, obrácený koláč nebo francouzsky La tarte des Demoiselles Tatin (koláč sester Tatinových) dostal jméno po dvou svobodných sestrách Stephanie a Caroline, které začátkem minulého století vedly hotel v malém městečku Lamotte-Beuvron v údolí řeky Loire.
Jednoho dne během loveckého období, když byl hotel plný hostů, nechala Stephanie jablkovou náplň (oloupaná jablka, cukr a máslo) příliš dlouho na plotně a zapomněla na těsto. Když si to uvědomila, přidala těsto na již zkaramelizovaná jablka a tak vznikl světoznámý koláč.
Dodnes je v tomto malém městečku první týden v září věnován oslavám koláče sester Tatinových. Obvykle se podává s typickým francouzským nápojem cidre nebo calvados.
Recept mám z příručky k zapékací míse Emile Henry a bylo mi líto vás o celý příběh ošidit 🙂
Koukala jsem na podobné koláče zde vložené, ale postup se trochu liší, tak vkládám samostatně.