Suroviny
8-9 porcí
- Na těsto:
- 150 g hladké mouky
- 100 g cukru krystal
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr (nemusí být)
- 100 g másla
- 2 lžičky nastrouhané citrónové kůry
- 1 střední vejce
- Na náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 160 g másla
- 1 vanilkový pudink
- 1,5 lžíce rumu
- 175 g cukru krystal
- 410 ml mléka
- mražené či čerstvé ovoce (dle vašeho výběru, já použila mražené maliny a borůvky)
- Na vymazání formy:
- kousek másla či rostlinného tuku
- hrubá mouka
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Vejce, máslo (měkké), cukr, mouku, prášek do pečiva a citronovou kůru dáme do misky a vypracujeme těsto, které necháme kolem 40 min v lednici.
-
Náplň: Máslo dáme do kastrůlku rozpustit a poté do něj přidáme mléko (Pozor! Počkejte, aby máslo nebylo horké, aby kombinace horkého másla a studeného mléka neudělala malé hrudky).
Zbytek surovin smícháme dohromady, pak přilijeme naši směs z kastrůlku a pořádně zamícháme, aby se nám všechny suroviny krásně smíchaly. -
Předehřejeme troubu na 150 stupňů a budeme péct po dobu 40-55 min (podle druhu trouby, já pekla 47 min).
Vezmeme formu na koláč nebo na dort (26 cm) a vytřeme ji tukem nebo máslem a vysypeme hrubou moukou. Poté vyndáme těsto z lednice a vmačkáme ho do tloušťky zhruba 5 mm. Pak vylijeme směs na těsto a přidáme ovoce dle libosti a dáme péct.