
Suroviny
- 500 g očištěné a na kousky nakrájené rebarbory
- 700 g vypeckovaných a na kostičky nakrájených nektarinek (cca 12 kusů)
- 250 g tuku
- 7 vajec
- celkem 300 g ovocného cukru (Fruktoza)
- 30 g umělého sladidla (celé lze nahradit asi 350 g cukru krupice)
- 6 mletých hřebíčků
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 60 g Solamylu
- 200 ml smetany
- citronová kůra z 1/2 citronu
- citronová šťáva z 1/2 malého citronku
- tuk na vymazání plechu
- kokos nebo mouka na vysypání plechu
Postup přípravy receptu
-
Na kousky nakrájenou rebarboru dáme do misky a promícháme se 60 g fruktozy (nebo 100 g cukr krupice) a mletým hřebíčkem a necháme v chladu „marinovat“ asi 50 min. Nektarinky rovněž nakrájíme na kostičky, pokapeme citronovou šťávou a odložíme do chladu.
-
Tuk ušleháme do pěny s 200 g fruktozy a 30 g diacukru Clara (nebo 250 g cukru krupice), postupně zašleháváme 4 celá vejce.
-
Mouku smícháme s práškem do pečiva a solamylem, citronovou kůrou a opatrně vmícháme do směsi. Těsto rozetřeme na vymazaný vysypaný plech (stačí s nízkým okrajem) a na těsto poklademe kousky rebarbory a nektarinek (nejprve necháme přebytečnou šťávu vykapat, scedit).
-
3 Zbylá vejce rozdělíme na žloutek a bílek. 3 žloutky rozšleháme se smetanou a polijeme povrch těsta s ovocem. Upečeme koláč v předehřáté troubě na 20 °C asi 35 min.
-
Ze zbylých 3 bílků ušleháme sníh se zbytkem cukru, přidáme citronovou šťávu.
-
Zhruba po těch 35 minutách plech velmi opatrně vyndáme a pokryjeme jej sněhovými kopečky, které vykrajujeme třeba lžičkou. Opatrně vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 7 minut do zrůžovění.
-
Uvádím záměrně i diacukr, aby mohli i diabetici – jinak ovocný cukr – fruktoza je celkově zdravější pro všechny.
-
Recept vznikl díky nutnosti okamžitě likvidovat nektarinky a rebarboru. Inspirací byl pro mě koláč z broskví a rebarbory např. na www.expresskuchařka.cz a jiné
Poznámka od kuchařky
Mně se sníh nepovedl „díky zatoulanému kousíčku žloutku“, proto fotka úplně neodpovídá popisu, ale měly by být znatelné takové sněhové čepičky (něco jako bezé), i když já mám jen polotuhý sníh, přesto to chutná velmi dobře.









