Koláč s rebarborou a nektarinkami

71
- reklama -

Suroviny

500 g očištěné a na kousky nakrájené rebarbory
700 g vypeckovaných a na kostičky nakrájených nektarinek (cca 12 kusů)
250 g tuku
7 vajec
celkem 300 g ovocného cukru (Fruktoza)
30 g umělého sladidla (celé lze nahradit asi 350 g cukru krupice)
6 mletých hřebíčků
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
60 g Solamylu
200 ml smetany
citronová kůra z 1/2 citronu
citronová šťáva z 1/2 malého citronku
tuk na vymazání plechu
kokos nebo mouka na vysypání plechu

Postup přípravy receptu

  1. Na kousky nakrájenou rebarboru dáme do misky a promícháme se 60 g fruktozy (nebo 100 g cukr krupice) a mletým hřebíčkem a necháme v chladu „marinovat“ asi 50 min. Nektarinky rovněž nakrájíme na kostičky, pokapeme citronovou šťávou a odložíme do chladu.

  2. Tuk ušleháme do pěny s 200 g fruktozy a 30 g diacukru Clara (nebo 250 g cukru krupice), postupně zašleháváme 4 celá vejce.

  3. Mouku smícháme s práškem do pečiva a solamylem, citronovou kůrou a opatrně vmícháme do směsi. Těsto rozetřeme na vymazaný vysypaný plech (stačí s nízkým okrajem) a na těsto poklademe kousky rebarbory a nektarinek (nejprve necháme přebytečnou šťávu vykapat, scedit).

  4. 3 Zbylá vejce rozdělíme na žloutek a bílek. 3 žloutky rozšleháme se smetanou a polijeme povrch těsta s ovocem. Upečeme koláč v předehřáté troubě na 20 °C asi 35 min.

  5. Ze zbylých 3 bílků ušleháme sníh se zbytkem cukru, přidáme citronovou šťávu.

  6. Zhruba po těch 35 minutách plech velmi opatrně vyndáme a pokryjeme jej sněhovými kopečky, které vykrajujeme třeba lžičkou. Opatrně vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 7 minut do zrůžovění.

  7. Uvádím záměrně i diacukr, aby mohli i diabetici – jinak ovocný cukr – fruktoza je celkově zdravější pro všechny.

  8. Recept vznikl díky nutnosti okamžitě likvidovat nektarinky a rebarboru. Inspirací byl pro mě koláč z broskví a rebarbory např. na www.expresskuchařka.cz a jiné

Poznámka od kuchařky

Mně se sníh nepovedl „díky zatoulanému kousíčku žloutku“, proto fotka úplně neodpovídá popisu, ale měly by být znatelné takové sněhové čepičky (něco jako bezé), i když já mám jen polotuhý sníh, přesto to chutná velmi dobře.