- reklama -
Suroviny
12 porcí
- Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 150 g másla
- Náplň:
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 3 vejce
- 2 bílky
- 50 g cukru
- 80 g medu
- 30 g másla
- Poleva:
- 150 g vlašských ořechů (půlky)
- 50 g másla
- 50 g medu
- 50 g cukru
Postup přípravy receptu
-
Na vále smícháme mouku s cukrem a přidáme žloutky s povoleným máslem. Vypracujeme těsto, které necháme 30 minut odpočinout v lednici.
-
Vejce + bílky vyšleháme s cukrem do pěny. Rozpustíme si máslo s medem a přidáme k vyšlehaným vajíčkám a nakonec přidáme pomleté ořechy. Koláčovou formu si vymažeme a vysypeme. Těsto rozválíme, vložíme do formy (vytvoříme vyšší okraje) a nalijeme náplň. Pečeme při 180°C cca 35-45 minut. V kastrůlku si rozpustíme máslo, med a cukr na polevu.
-
Po upečení na koláč naskládáme půlky vlašských ořechů a zalijeme polevou. Necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Do náplně patří původně 4vejce, ale vždy mi zůstanou 2 bílky s těsta tak jsem si recept trochu upravila.
Kuchařka: prostrednik