Koláč s ořechovým piškotem

73
- reklama -

Suroviny

Těsto
300 g hladké mouky
250 g másla
1 žloutek
2 lžíce smetany (nebo 1 mlíčko do kávy)
Piškot:
4 vejce
160 g strouhaných ořechů
160 g cukru moučka
1 vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. V mouce rozdrobíme máslo, přidáme žloutek a smetanu a vypracujeme hladké těsto, které dáme na chvíli do lednice vychladit.


    Zobrazit celý recept

  2. Mezitím ušleháme vejce s oběma cukry a pak lehce vmícháme ořechy.

  3. Těsto rozdělíme na 2 díly a jeden rozválíme na menší plech, ideální je kulatá forma na dort o průměru 30-34 cm.

  4. Na vyválené těsto nalijeme ořechový piškot. Piškot zakryjeme druhým rozváleným dílem těsta. Můžeme, ale nemusíme, pomazat vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě asi na 170°C tak 10 minut, pak zmírníme na 150°C a pečeme dalších 10 minut, až povrch těsta zrůžoví.

Poznámka od kuchařky

Těsto je dost křehké a může být problém jím piškot zakrýt. Vrchní vrstva těsta je velmi dobrá a bylo by škoda ji tam nedat. Můžete si vypomoci tím, že místo velkého kusu těsta vyválíte jen pruhy, které ve výsledku koláč ozdobí. Pokud si chcete práci maximálně zjednodušit, pak z druhé části rozváleného těsta vykrájíte jen srdíčka, kytičky nebo třeba sněhuláky a ty volně poházíte po piškotu. Doporučuji při tom přemýšlet o tom, jak je rozložit, aby to hezky vypadalo při krájení. V tom případě doporučuji těsto s piškotem nechat krátce zapéct v troubě (tak 3-5 min) a pak vyndat a na něj dávat pruhy nebo srdíčka, protože do syrového piškotu by mohly propadnout.

Koláč je velmi křehký, málo sladký a jde dobře zamrazit.