Suroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 150 g cukru moučka
- 3 žloutky
- 200 g másla nebo Hery
- 1 kysaná smetana
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 sáčku kypřícího prášku
- Náplň:
- 250 g mletého máku (např. Labeta, ten je i slazený a namletý)
- cukr moučka
- 1 polévková lžíce povidel
- vypeckované švestky
Postup přípravy receptu
-
V nádobě smícháme mouku s práškem do pečiva, cukr, vanilkový cukr, žloutky, máslo nebo Heru a kysanou smetanu. Utvoříme těsto a dobře ho propracujeme. Rozdělíme na poloviny.
-
Vymažeme a vysypeme plech (vymažeme máslem a vysypeme buď hrubou moukou nebo strouhankou, můžeme použít i pečící papír). Jednu půlku těsta rozválíme na plech.
-
V misce smícháme mletý mák s cukrem a 100 ml mléka a povidly – jak to kdo má rád. Také si umyjeme a vypeckujeme švestky, které rozdělíme na půlky.
-
Směs máku namažeme na půlku těsta na plechu. Na mák vyskládáme půlky švestek.
-
Rozválíme druhou půlku těsta a položíme na plech na švestky.
-
Pečeme v rozehřáté troubě na 180°C, dokud na povrchu malinko nezhnědne.
Poznámka od kuchařky
Koláč je výborný, někde jsem viděla recept a malinko si ho upravila. Kdo má rád mák a švestky, bude spokojen.