Koláč s mákem a švestkami

78
- reklama -

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
150 g cukru moučka
3 žloutky
200 g másla nebo Hery
1 kysaná smetana
1 vanilkový cukr
1/2 sáčku kypřícího prášku
Náplň:
250 g mletého máku (např. Labeta, ten je i slazený a namletý)
cukr moučka
1 polévková lžíce povidel
vypeckované švestky

Postup přípravy receptu

  1. V nádobě smícháme mouku s práškem do pečiva, cukr, vanilkový cukr, žloutky, máslo nebo Heru a kysanou smetanu. Utvoříme těsto a dobře ho propracujeme. Rozdělíme na poloviny.


    Zobrazit celý recept

  2. Vymažeme a vysypeme plech (vymažeme máslem a vysypeme buď hrubou moukou nebo strouhankou, můžeme použít i pečící papír). Jednu půlku těsta rozválíme na plech.

  3. V misce smícháme mletý mák s cukrem a 100 ml mléka a povidly – jak to kdo má rád. Také si umyjeme a vypeckujeme švestky, které rozdělíme na půlky.

  4. Směs máku namažeme na půlku těsta na plechu. Na mák vyskládáme půlky švestek.

  5. Rozválíme druhou půlku těsta a položíme na plech na švestky.

  6. Pečeme v rozehřáté troubě na 180°C, dokud na povrchu malinko nezhnědne.

Poznámka od kuchařky

Koláč je výborný, někde jsem viděla recept a malinko si ho upravila. Kdo má rád mák a švestky, bude spokojen.