
- reklama -
Suroviny
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé výběrové mouky
- 1 hrnek třtinového cukru nebo krupicového
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 1 lžička citronové kůry nebo sušené
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce rumu
- letní jablka nakrájená na menší kousky
- Drobenka:
- 100 g másla
- 100 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžičky skořice
- lze přidat i sekané vlašské ořechy, zde nejsou
Postup přípravy receptu
-
Na přípravu těsta nejprve promísíme sypké suroviny, doplníme tekutými a promícháme.
-
Těsto rozetřeme na plech, vymazaný máslem. Hustě poklademe jablky, posypeme drobenkou a dáme péci do trouby, vyhřáté na 170 °C. Pečeme do zezlátnutí okrajů.
Poznámka od kuchařky
Tento recept se může dělat s jakýmkoli ovocem, ale u nás je nejoblíbenější v této verzi. Spojení šťavnatých jablek se skořicovou drobenkou, která křupe, je skvělé. Přidávám ho, protože ještě je doba letních jablek a mnoho jich končí v kontejneru, což je velká škoda, při současných cenách ovoce.
Koláč je rychlý, vláčný a chutný, nenáročný na suroviny a je ho hodně :-).
Objem hrnku 250 ml.
Kuchařka: yanull