
Suroviny
- 100 g pohankové mouky
- 100 g jáhlové mouky
- 100 g rýžové mouky
- 100 g tapiokové škrobové mouky
- 50 g hladké čirokové mouky
- 50 g šáchorové mouky
- 120 g cukru
- 4 lžíce oleje
- 1 jablko
- 1,5 prášku do pečiva
- 350 ml vody
- směs lesního ovoce:
- ostružiny
- maliny
- borůvky
Postup přípravy receptu
-
Všechny sypké suroviny promícháme, přidáme najemno nastrouhané jablko, olej a vodu a krátce prošleháme.
-
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a posypeme lesním ovocem.
-
Pečeme při 160 °C asi 25 minut, až se těsto přestane lepit na špejli.
-
Upečený koláč necháme krátce vychladnout na plechu a poté vyndáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil a nesrazil.
Poznámka od kuchařky
Šáchor (zemní mandle, tygří ořechy) je skvělou náhražkou ořechů pro všechny alergiky. Celé hlízky připomínají seschlý lískový oříšek, jedí se čerstvé nebo pražené, často se melou na vločky nebo moučku a používají se všude tam, kde běžné ořechy. Kromě toho, že dobře chutnají, dodávají našemu tělu vlákninu, rutin, vitamin E a spoustu dalších prospěšných látek.
Šáchorovou mouku dodává firma Adveni Medical: http://eshop.bezlepkova.com/mouky-z-bezlepkovych-p…
Pokud se vám zdá v receptu příliš mnoho druhů mouk, podívejte se na složení komerčních směsí (Jizerka, Doves Farm, Schär…) – také obsahují řadu bezlepkových jednodruhových mouk a navíc spoustu aditiv.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.