Koláč s lesními plody a šáchorem bez lepku, mléka a vajec

64
- reklama -

Suroviny

100 g pohankové mouky
100 g jáhlové mouky
100 g rýžové mouky
100 g tapiokové škrobové mouky
50 g hladké čirokové mouky
50 g šáchorové mouky
120 g cukru
4 lžíce oleje
1 jablko
1,5 prášku do pečiva
350 ml vody
směs lesního ovoce:
ostružiny
maliny
borůvky

Postup přípravy receptu

  1. Všechny sypké suroviny promícháme, přidáme najemno nastrouhané jablko, olej a vodu a krátce prošleháme.

  2. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a posypeme lesním ovocem.

  3. Pečeme při 160 °C asi 25 minut, až se těsto přestane lepit na špejli.

  4. Upečený koláč necháme krátce vychladnout na plechu a poté vyndáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil a nesrazil.

Poznámka od kuchařky

Šáchor (zemní mandle, tygří ořechy) je skvělou náhražkou ořechů pro všechny alergiky. Celé hlízky připomínají seschlý lískový oříšek, jedí se čerstvé nebo pražené, často se melou na vločky nebo moučku a používají se všude tam, kde běžné ořechy. Kromě toho, že dobře chutnají, dodávají našemu tělu vlákninu, rutin, vitamin E a spoustu dalších prospěšných látek.

Šáchorovou mouku dodává firma Adveni Medical: http://eshop.bezlepkova.com/mouky-z-bezlepkovych-p…

Pokud se vám zdá v receptu příliš mnoho druhů mouk, podívejte se na složení komerčních směsí (Jizerka, Doves Farm, Schär…) – také obsahují řadu bezlepkových jednodruhových mouk a navíc spoustu aditiv.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.