
Suroviny
dortová forma, průměr 26 cm
- Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 2 žloutky
- 80 g moučkového cukru
- lžička kypřicího prášku do pečiva
- špetka soli
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- Na jablkovou náplň:
- 5 středně velkých jablek
- 2 lžičky citronové šťávy
- 100 g třtinového cukru
- lžička mleté skořice
- Na krémovou náplň:
- 250 g husté kysané smetany
- 2 vejce
- 150 g marcipánu
- A ještě:
- 80 g mandlových lupínků
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme těsto: všechny sypké suroviny nasypeme do mísy, přidáme chladné, na kostičky překrájené máslo a zbytek surovin, a vypracujeme tužší, nelepivé těsto. Můžeme zpracovat nejdříve v robotu a po „rozbití“ másla pokračujeme ručně na vále, či silikonové podložce, kde z těsta vytvoříme kompaktní hroudu.
-
Těsto prstíkama namačkáme do nevymazané dortové formy a okraje zvedneme, co to dá. Formu zakryjeme potravinářskou fólií a uložíme do chladu či lednice.
-
Teď si uděláme jablečnou náplň: jablka okrouháme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Cukr promícháme se skořicí. Nastrouhaná jablíčka přemístíme na odpočaté těsto a přimáčkneme co nejvíce k těstu. Přidáme citronovou šťávu. Rovnoměrně posypeme cukrem, smíchaným se skořicí.
-
A připravíme si krém: smetanu vymícháme s vejci dohladka a přidáme marcipán, který jsme si nastrouhali nahrubo na slzičkovém struhadle.. jako např. okurky na salát. Vše spolu promícháme a nalejeme na jablka posypaná tím skořicovým cukrem.. víš.. však už jsem to psala.. Krém se snažíme dostat do všech zákoutí a mezer, ale opatrně, abychom se neprobourali až k tomu cukru.
-
Na závěr formou lehce uhodíme o kuchyňskou linku.. no né, že ji spustíte z metrové výšky! Pohážeme mandlovými lupínky a dáme do trouby předehřáté na 160°C. Formu umístíme ma spodní rošt. Pečeme takto zvolna cca 50 minut. Jestli si nejsme jistí, zda je upečeno, provedeme špejlovou zkoušku.. to znáte.. po zapíchnutí do koláče a následném vytažení, musí býti suchá jak Sahara. Ta špejle.. to dá rozum. Po vytažení z trouby umístíme koláč na mřížku. Asi po 20 minutách odstraníme „bočnici“ a necháme zcela vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Inspirovala jsem se na internetu, tento recept poskládala asi ze třech a upravila k obrazu svému.
P.S. neměla jsem potřebné množství zakysanky, tak jsem doplnila chybějící množství bílým, smetanovým jogurtem.
Koláč není přeslazený, těsto je křehké, náplň šťavnatá a voňavá.. celé to zakončují křupavé mandličky. Je to dobré.. nekecám :-)))