Suroviny
- Těsto:
- 220 g vody
- 30 g másla
- 1 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr (20 g)
- 400 g hladké mouky
- špetka soli
- 21 g čerstvého droždí
- Na potření koláče:
- hotová tvarohová nebo maková (na fotografiích) náplň
- nebo povidla a
- rum
- skořice
- Drobenka:
- 70 g másla
- 70 g cukru
- 140 g polohrubé mouky
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažné vodě rozmícháme cukr s droždím a necháme 15 minut odpočinout.
Zatím si připravíme drobenku z mouky, cukru a másla a nachystáme povidla (nebo jinou náplň). Některá jsou tuhá tak, že je potřeba je maličko zředit rumem, aby se dala roztírat. -
Do vody s droždím přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Ihned poté ho rozválíme téměř na celou plochu plechu, potřeme povidly, posypeme drobenkou a necháme 15-20 minut kynout.
-
Upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 25 minut). Po vytažení plechu z trouby můžeme koláč po celé ploše pokapat rozpuštěným máslem s trochou rumu.
Poznámka od kuchařky
Pokud s přípravou a pečením nemusíte tolik pospíchat, můžete množství droždí snížit na cca 15-17 g a těsto nechat trochu déle kynout. Na naplnění je vhodná třeba zbylá maková náplň , úžasný je tento koláč lehce potřený tvarohovou náplní a pokladený kousky povidel, nabíraných malou lžičkou. Posypaný drobenkou a pak upečený chutná podobně jako malé koláče.
Tento a další moje recepty najdete na http://www.pekarnomani.cz