Koláč pro nedočkavce

78
- reklama -

Suroviny

Těsto:
220 g vody
30 g másla
1 lžíce cukru
1 vanilkový cukr (20 g)
400 g hladké mouky
špetka soli
21 g čerstvého droždí
Na potření koláče:
hotová tvarohová nebo maková (na fotografiích) náplň
nebo povidla a
rum
skořice
Drobenka:
70 g másla
70 g cukru
140 g polohrubé mouky

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozmícháme cukr s droždím a necháme 15 minut odpočinout.
    Zatím si připravíme drobenku z mouky, cukru a másla a nachystáme povidla (nebo jinou náplň). Některá jsou tuhá tak, že je potřeba je maličko zředit rumem, aby se dala roztírat.


    Zobrazit celý recept

  2. Do vody s droždím přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Ihned poté ho rozválíme téměř na celou plochu plechu, potřeme povidly, posypeme drobenkou a necháme 15-20 minut kynout.

  3. Upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 25 minut). Po vytažení plechu z trouby můžeme koláč po celé ploše pokapat rozpuštěným máslem s trochou rumu.

Poznámka od kuchařky

Pokud s přípravou a pečením nemusíte tolik pospíchat, můžete množství droždí snížit na cca 15-17 g a těsto nechat trochu déle kynout. Na naplnění je vhodná třeba zbylá maková náplň , úžasný je tento koláč lehce potřený tvarohovou náplní a pokladený kousky povidel, nabíraných malou lžičkou. Posypaný drobenkou a pak upečený chutná podobně jako malé koláče.

Tento a další moje recepty najdete na http://www.pekarnomani.cz