
Suroviny
            8 – koláčová forma 22 cm
							
    
- 110 gramů hladké mouky
- 2 polévkové lžíce strouhaných vlašských ořechů
- 80 gramů másla nebo Hery
- 1 žloutek
- 20 gramů moučkového cukru
- 1,5 lžíce vody
- pár kapek citronové šťávy
- Náplň:
- 3 středně velká jablka
- 1 cukr vanilkový
- zázvorový sirup
- špetka čerstvého nastrouhaného zázvoru
- špetka skořice
- špetka citronové kůry
- 1 menší citron
Postup přípravy receptu
- 
Dobře prosejeme hladkou mouku, přidáme rovněž prosátý moučkový cukr, ořechy, žloutek a máslo nebo Heru, nakrájíme na kostičky a smísíme s ostatními přísadami. 
- 
Připravené těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici alespoň půl hodiny. 
- 
Poté vyjmeme těsto z lednice, vyválíme na pomoučněném vále, připravíme si 2 kruhové pláty těsta tak, že obkreslíme rádýlkem formu (o průměru 22 cm) – jednou na spodní a jednou na horní díl. Jeden vložíme do vymazané formy a koláč dáme na několik minut do trouby předpéct. 
- 
Mezitím nastrouháme okrájená jablka, dáme do kastrůlku, přisypeme vanilkový cukr (dle sladkosti jablek) a přidáme špetku skořice. Jablka dusíme, aby částečně pustila šťávu. Takto připravenou směs necháme v cedníku okapat. 
- 
Podušená jablka pokapeme cca 1 PL zázvorového sirupu, nastrouháme špetku čerstvého zázvoru a smícháme s jablky. 
- 
Na předpečený koláč naklademe takto připravenou směs. Na kolečka nakrájíme dobře omytý menší citron, krájíme na velmi tenké plátky, kterými pokryjeme vrstvu dušených jablek se zázvorem. 
- 
Na připravený plát těsta – horní díl, vykrajovátkem uděláme „hvězdné“ ozdoby a velmi opatrně, aby se nám těsto nepotrhalo, přeneseme a vložíme na koláč. 
- 
Pečeme v předehřáté troubě při nižší teplotě cca 20 minut. 
 
            