
Suroviny
8 porcí
- Těsto:
- 2 vejce
- 1/2 hrnku cukr krupice
- 1/2 hrnek mléka
- 1 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 sáček prášek do pečiva
- (eventuélně kakao)
- Krém:
- 40 g moučkového cukru
- 15 g kakaa
- 2 polévkové lžíce mléka
- 100 g másla
- 1 žloutek
- Poleva:
- 125 g másla
- 100 g čokolády na vaření
- 20 g kakaa
Postup přípravy receptu
-
Celá vejce ušleháme s cukrem a postupně za stálého šlehání přidáváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Těsto dáme do máslem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy.
-
Část těsta můžeme obarvit kakaem a udělat mramorování. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 25 minut. Necháme vychladnout.
-
Krém: Cukr, kakao a mléko smícháme, prohřejeme, aby se všechno krásně spojilo a necháme vychladnout.
-
Máslo vyšleháme se žloutky a vyšleháme kakaovou hmotu. Krém pak namažeme na vychladlý korpus a dáme vychladit do lednice.
-
Po ztuhnutí polijeme koláč polevou, kterou si připravíme rozpuštěním a vymícháním másla, čokolády a kakaa ve vodní lázni.
Poznámka od kuchařky
Koláč není nic revolučního. Těsto na korpus je normální piškot, který dělá v mírných obměnách každý. Krém jsem použila http://www.toprecepty.cz/recept/5199-parizsky-krem… a poleva http://www.toprecepty.cz/recept/3198-cokoladova-po…. Je to vlastně koláč mého muže, který ho vymyslel, a já ho jen udělala.