
Suroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 30 g cukru
- 30 g tuku
- 25 g droždí
- špetka soli
- Drobenka:
- 100 g másla
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g cukr krupice
- špetka soli
- 50 g rozinek (nejlépe namočených v rumu)
- Tvarohová náplň:
- 2 balení tvarohu (celkem 500 g)může být i ve vaničce
- 50 g cukru
- 1 vejce
- 2 lžíce citronové šťávy
- špetka soli
- Pudinková vrstva:
- 500 ml mléka
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 80 g cukru
- 100 g másla
- 2 vejce
- 1 lžíce hladké mouky mírně vrchovatá
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypeme mouku, do důlku rozdrobíme droždí, zalijeme vlahým mlékem a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vše ostatní, vypracujeme hladké tužší kynuté těsto bez vajec a dáme asi na 30 minut kynout.
-
Drobenku připravíme ze všech surovin nepříliš jemnou, spíše hrudkovitou. Na tvarohovou vrstvu utřeme všechny suroviny dohladka.
-
Pudinková vrstva: z mléka, cukru a vanilkového prášku uvaříme pudink a za stálého míchání ho necháme trochu vychladit. Pak do něj přidáme změklé máslo, vejce rozšlehaná s moukou a vše dobře rozšleháme dohladka.
-
Vykynuté těsto rozprostřeme do vymazaného hlubšího plechu (pekáče) a vytáhneme asi 1 cm vysoký okraj. Z těstem se dobře pracuje, když si ruce potřete olejem. Na těsto urovnáme drobenku a posypeme rozinkami (obr.2).
-
Na to lžící klademe kousky tvarohové náplně (obr.3), které postupně rozetřeme po celé ploše. Na tvarohovou vrstvu opatrně nalijeme pudinkovou vrstvu (obr.4).
-
Pečeme ve vyhřáté troubě (horkovzduch na 150°C) mírně asi 30 minut, až okraje zrůžoví a pudink na povrchu se začne zabarvovat dorůžova. Ještě teplý můžeme sypat vanilkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Netradičně umístěná drobenka uvnitř koláče mu dává velmi zajímavou a nevšední chuť. To „určité něco“, co tento koláč naprosto odlišuje od podobných moučníků jsou tři rozličné chutě náplní.