Koláč jako od babičky

67
- reklama -

Suroviny

Těsto:
250 g hladké mouky
150 ml mléka
30 g cukru
30 g tuku
25 g droždí
špetka soli
Drobenka:
100 g másla
100 g polohrubé mouky
100 g cukr krupice
špetka soli
50 g rozinek (nejlépe namočených v rumu)
Tvarohová náplň:
2 balení tvarohu (celkem 500 g)může být i ve vaničce
50 g cukru
1 vejce
2 lžíce citronové šťávy
špetka soli
Pudinková vrstva:
500 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
80 g cukru
100 g másla
2 vejce
1 lžíce hladké mouky mírně vrchovatá

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme mouku, do důlku rozdrobíme droždí, zalijeme vlahým mlékem a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vše ostatní, vypracujeme hladké tužší kynuté těsto bez vajec a dáme asi na 30 minut kynout.

  2. Drobenku připravíme ze všech surovin nepříliš jemnou, spíše hrudkovitou. Na tvarohovou vrstvu utřeme všechny suroviny dohladka.

  3. Pudinková vrstva: z mléka, cukru a vanilkového prášku uvaříme pudink a za stálého míchání ho necháme trochu vychladit. Pak do něj přidáme změklé máslo, vejce rozšlehaná s moukou a vše dobře rozšleháme dohladka.

  4. Vykynuté těsto rozprostřeme do vymazaného hlubšího plechu (pekáče) a vytáhneme asi 1 cm vysoký okraj. Z těstem se dobře pracuje, když si ruce potřete olejem. Na těsto urovnáme drobenku a posypeme rozinkami (obr.2).

  5. Na to lžící klademe kousky tvarohové náplně (obr.3), které postupně rozetřeme po celé ploše. Na tvarohovou vrstvu opatrně nalijeme pudinkovou vrstvu (obr.4).

  6. Pečeme ve vyhřáté troubě (horkovzduch na 150°C) mírně asi 30 minut, až okraje zrůžoví a pudink na povrchu se začne zabarvovat dorůžova. Ještě teplý můžeme sypat vanilkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Netradičně umístěná drobenka uvnitř koláče mu dává velmi zajímavou a nevšední chuť. To „určité něco“, co tento koláč naprosto odlišuje od podobných moučníků jsou tři rozličné chutě náplní.