Suroviny
25 porcí
- Těsto:
- 5 ks vajec
- 5 lžic krupicového cukru
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
- Tvarohový krém:
- 1000 g tvarohu
- 50 ml smetany ke šlehání
- 100 g moučkového cukru
- citronová šťáva z 1 citronu
- citronová kůra z 1 citronu
- Karamelová vrstva:
- 150 g krupicového cukru
- 200 ml smetana ke šlehání
- Poleva:
- 150 g hořké čokolády
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 g lískových ořechů
Postup přípravy receptu
-
Troubu si předehřejeme na 160 °C a připravíme si formu na pečení o velikosti 25 x 30 cm.
Upečeme si tradiční piškotové těsto. Vajíčka s cukrem vyšleháme do pěny, postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec kakao. Dáme péct na cca 20 minut. -
Tvaroh spolu s moučkovým cukrem vyšleháme, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a citrónovou šťávu. 50 ml smetany ke šlehání si vyšleháme zvlášť v misce a následně ji lžící přimícháme do tvarohové hmoty.
-
Krystalový cukr si dáme na pánev a zkaramelizujeme. Když vidíme, že nám cukr zkaramelizoval, přilijeme smetanu a důkladně promícháme. Odstavíme a necháme vychladnout.
-
Na upečené piškotové těsto si navrstvíme tvarohovou náplň (1/2) a karamelovou vrstvu. Následně přelijeme druhou polovinu tvarohového krému.
-
Smetanu ke šlehání si zahřejeme na ohni. Pozor, nesmí nám vřít. Když se nám smetana zahřála, odstavíme ji z ohně a přidáme na kostičky nalámanou čokoládu. Za stálého míchání rozpustíme. Když se čokoláda rozpustila, přidáme ořechy a takto připravenou čokoládu navrstvíme na tvarohový krém.
-
Necháme ztuhnout a nakrájíme na řezy. Dobrou chuť!
Poznámka od kuchařky
Tento recept jsem trošku upravila. V originále je množství 500 g tvarohu a já dala 1000 g.
Recept jsem našla na nejreceptech a všichni, kteří ochutnali, si olizovali palce.