Koláč GURU

70
- reklama -

Suroviny
25 porcí

Těsto:
5 ks vajec
5 lžic krupicového cukru
4 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce kakaa
1 lžička prášku do pečiva
Tvarohový krém:
1000 g tvarohu
50 ml smetany ke šlehání
100 g moučkového cukru
citronová šťáva z 1 citronu
citronová kůra z 1 citronu
Karamelová vrstva:
150 g krupicového cukru
200 ml smetana ke šlehání
Poleva:
150 g hořké čokolády
250 ml smetany ke šlehání
50 g lískových ořechů

Postup přípravy receptu

  1. Troubu si předehřejeme na 160 °C a připravíme si formu na pečení o velikosti 25 x 30 cm.
    Upečeme si tradiční piškotové těsto. Vajíčka s cukrem vyšleháme do pěny, postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec kakao. Dáme péct na cca 20 minut.


    Zobrazit celý recept

  2. Tvaroh spolu s moučkovým cukrem vyšleháme, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a citrónovou šťávu. 50 ml smetany ke šlehání si vyšleháme zvlášť v misce a následně ji lžící přimícháme do tvarohové hmoty.

  3. Krystalový cukr si dáme na pánev a zkaramelizujeme. Když vidíme, že nám cukr zkaramelizoval, přilijeme smetanu a důkladně promícháme. Odstavíme a necháme vychladnout.

  4. Na upečené piškotové těsto si navrstvíme tvarohovou náplň (1/2) a karamelovou vrstvu. Následně přelijeme druhou polovinu tvarohového krému.

  5. Smetanu ke šlehání si zahřejeme na ohni. Pozor, nesmí nám vřít. Když se nám smetana zahřála, odstavíme ji z ohně a přidáme na kostičky nalámanou čokoládu. Za stálého míchání rozpustíme. Když se čokoláda rozpustila, přidáme ořechy a takto připravenou čokoládu navrstvíme na tvarohový krém.

  6. Necháme ztuhnout a nakrájíme na řezy. Dobrou chuť!

Poznámka od kuchařky

Tento recept jsem trošku upravila. V originále je množství 500 g tvarohu a já dala 1000 g.

Recept jsem našla na nejreceptech a všichni, kteří ochutnali, si olizovali palce.