
Suroviny
Podle velikosti
- 6 žloutků
- 6 lžic slunečnicového oleje
- 6 lžic 40% alkoholu (měla by být Rakije, já dala Metaxu)
- 6 lžic hladké mouky
- rozpuštěné máslo na potření
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy receptu
-
Do misky dám žloutky a přiliji k nim olej a alkohol, v mém případě Metaxu. Všechny suroviny prošlehám ručním šlehačem. Do žloutkové směsi přidám mouku a opět vyšlehám. Vzniklou hmotu ještě promíchám stěrkou a přeliji ji na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou.
-
Těsto na plechu ještě lehce rozprostřu pomocí stěrky nebo lžíce. Těsto nemusíte roztírat po celém plechu, samo se ještě rozlije.
-
Plech jsem vložila do trouby předehřáté na 180°C a pekla 10-15 minut. Po uplynutí 10 minut těsto hlídejte a jakmile bude chytat zlatavou barvu, můžete koláč vyndat.
-
Koláč jsem nechala vychladnout na plechu a poté jsem ho z něj opatrně stáhla. Pomazala jsem ho rozpuštěným máslem a hojně posypala moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Pravděpodobně se jedná o hodně starý recept pocházející z některé části Balkánského poloostrova. Pokud by někdo věděl více informací o koláči, budu za ně ráda. 🙂
Videorecept: https://youtu.be/rz-0r9-TlXQ