Kokosový jablečník

145
- reklama -

Suroviny
jeden plech

Těsto:
5 vajec
200 g pískového cukru
3 lžíce horké vody
200 g polohrubé mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
náplň č. 1:
1 kg očištěných jablek
2 lžíce koření Svařené víno (rozpustná směs)od Kotanyi
1 lžička mleté skořice
1 lžíce rumu
4 lžíce meruňkové marmelády (dala jsem broskvový)
1 vanilkový puding(40g) nejlépe dr.Oetker
100 ml vody
dle potřeby a kyselosti jable
vanilkový cukr nebo pískový cukr
náplň č. 2:
150 ml mléka
100 g kokosu
80 g moučkového cukru
2 zakysané smetany
2 kelímky smetany ke šlehání(lepší je Rama Cremefine)
2 ztužovače ( ty být nemusí, pokud máme Rama Cremefine)

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: žloutky šleháme s cukrem a vodou do husté pěny, z bílků vyšleháme tuhý sníh, do bílkového sněhu přimícháme žloutkovou pěnu a prosátou mouku, do které přidáme prášek do pečiva.

  2. Plech vyložíme papírem na pečení a těsto na něj stejnoměrně rozetřeme, pečeme v troubě vyhřáté na 200°C cca 15-20 minut.

  3. Náplň 1: okrájená a jadřinců zbavená jablka nakrájíme na malé kousky, přidáme koření, skořici, podle potřeby přisladíme cukrem, můžeme i vanilkovým, a dusíme do poloměkka. Ve 100 ml vody rozmícháme pudinkový prášek, vlijeme do jablek a krátce povaříme vmícháme rum, džem a necháme vychladnout.

  4. Náplň 2: mléko s cukrem přivedeme k varu, vsypeme kokos a mícháme, dokud se mléko nevyvaří, necháme vychladnout. Šlehačky se ztužovači vyšleháme, do chladné kokosové hmoty přidáme zakysané smetany a ušlehané šlehačky, opatrně promícháme.

  5. Finále: z upečeného a vychladlého piškotu stáhneme pečící papír, plát potřeme džemíkem, který podle tuhosti můžeme zředit rumem, na džem navrstvíme – rozetřeme – jablečnou náplň, na ni smetanovou vrstvu. Můžeme ozdobit nastrouhanou čokoládou, čokohoblinkama a necháme, nejlépe v lednici, ztuhnout do druhého dne.

Poznámka od kuchařky

Po pečlivém zkoumání a hledání podobných receptů jsem narazila na dva, které přidávám do podobných, ale tady se nedávají piškoty a taky krém je jiný, tak jsem si jej dovolila přidat.

Bude-li to vadit, nechám recept smazat.

Zdroj: Zákusky, dorty,koláče 3/2011(mírně upraveno)

P.S.krém na fotkách není ještě pořádně ztuhlý, moučník jsem pekla dopoledne, ale rodinka už nechtěla čekat..ostatně ani já ne. Je to veliká dobrota, krém je lehký, piškot nadýchaný a celé to není vůbec přeslazené. Možná je to trochu složitější na přípravu i časově, ale výsledná chuť stojí za trochu času a námahy.

Přeju dobrou chuť.