
Suroviny
- Piškot:
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g cukru moučky
- 10 lžic oleje
- 4 vejce
- 10 lžic vlažné vody
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 lžíce kakaa
- Krém:
- 15 plátků průhledné želatiny
- 500 g tvarohu
- 125 g kokosové moučky
- 275 ml vaječného likéru
- 75 g cukru moučky
- 1 sáček vanilkového cukru
- šťáva z 1/2 citrónu
- rybízová marmeláda na potření spodního korpusu
- cca 4 kiwi na dozdobení
- troška bilé neopražené kokosové moučky na dozdobení
Postup přípravy receptu
-
Piškot: Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, vodu,kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva (já ji ještě prosívám). Vmícháme tuhý sníh z bílků a upečeme při 170-180°C.
-
Krém: Želatinu dáme nabobtnat do vlažné vody. Kokosovou moučku nasucho opražíme. Utřeme tvaroh spolu s vaječným koňakem, cukrem, vanilkovým cukrem a citrónovou šťávou. Do krému vmícháme dvě třetiny kokosu.
-
Želatinu necháme podle návodu rozpustit v pár lžicích vody v kastrůlku, do krému nejprve přidáme 2 lžíce a potom postupně celý zbytek. Nakonec lehce vmícháme našlehanou, tuhou smetanu.
-
Vychladlý korpus rozřízneme na 2 části. Spodní potřeme rybízovou marmeládou, vložíme zpět do dortové formy a naneseme větší množství krému. Poté dáme vychladnout do ledničky a vytahujeme po ztuhnutí.
-
Poté odstraníme dortovou formu, nasadíme horní část korpusu a pomažeme celý dort zbylým krémem. Celý ho posypeme i po bocích bílou nepraženou kokosovou moučkou.
-
Nahoře u okraje dortu (podle fotek), si necháme krémový „lepivý“ proužek, na který opatrně naneseme opraženou kokosovou moučkou a nakonec poklademe kiwi.
Poznámka od kuchařky
Piškot jsem použila z receptu, který sem už někdo dával. Opravila, vylepšila a vyzkoušela jsem tím tento recept na výborný dort, který někdo na jiných stránkách napsal špatně…
Já piškot nechávám trošku „přejít“ – i když už je hotový, nechám ho ještě v troubě, aby se více upekl a hned po vytažení neklesnul. Chladnout ho nechávám ve vypnuté troubě, aby chladl spolu s ní (zdá se mi to přirozenější než rychlý teplotní přesun).
Krém byl zprvu docela tekutý, ale po delší době chlazení pěkně ztuhnul a drží 😉 nicméně bylo ho hodně a myslím, že když dáte o trochu méně vaječného likéru, nic se tím nezkazí a nebude tak dlouho tuhnout.
Dobrou chuť!