Suroviny
32 rohlíčků
- 500 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- 80 g krupicového cukru
- 100 g másla
- 2 lžíce rumu
- 1/2 lžičky soli
- 250 ml mléka
- 30 g kakaa
- 100 g kokosu
- 1 vejce
- Na potření:
- 1 lžíce krystalového cukru
- 50 ml vody
- Na naplnění:
- 32 kostiček čokolády na vaření
- Na posypání:
- 1 vanilkový cukr
Postup přípravy receptu
-
Z vlažného mléka odebereme 80 ml mléka, rozmícháme v něm droždí s 1 lžící krupicového cukru a1 lžící mouky. Necháme 15 minut vykynout kvásek. Do mísy prosejeme mouku, promícháme se solí. Uděláme důlek, nalijeme do něj zbylé mléko rozmíchané se zbytkem krupicového cukru, vejce, rum, nastrouhané změklé máslo a kvásek. Zaděláme vláčné těsto, které nelepí na vařečku a mísu. Dáme zakryté vykynout.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejné části. Jednu část dáme do mísy a přidáme kakao. Vypracujeme hladké tmavé těsto. Do druhého těsta přidáme kokos a také propracujeme hladké těsto. Bude se vám zdát, že kakaa a kokosu je moc, ale je to akorát. Těsta zakryjeme a necháme ještě chvíli kynout.
-
Vystřihneme kruh s průměrem 23,5 cm. Obě těsta rozdělíme na 4 stejné díly. Jednu část tmavého těsta dáme na kruh a vyválíme 22,5 cm široký kruh přes fólii. Vedle vyválíme kruh ze světlého těsta stejné velikosti, bez fólie, nelepí se. Žádné těsto nepodsypáváme. Světlý kruh dáme na tmavý, přitiskneme k sobě válečkem a rozdělíme na 8 částí. Na konec trojúhelníčků dáme jednu kostičku čokolády přeříznutou na dvě části, aby se dobře rolovaly. Pevně rolujeme a trojúhelníček jemně natahujeme, aby byl více srolovaný. Dáváme je na pekáč s pečícím papírem a potřeme štětečkem smočeným ve vodě s krupicovým cukrem.
-
Dáme je do středu trouby předem vyhřáté na 200°C na 20 minut.
-
Posypeme rozemletým vanilkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Jindy je plním: Smícháme120 g Nutelly, 250 g plnotučného tvarohu, 1 vanilkový cukr. Po vánocích jsem je udělala hořké.