Suroviny
4 porce
- 1 hrnek rýže
- 1 hrnek kokosového mléka
- sůl
- bobkový list nebo list z Pandanu svázaný
- voda dle potřeby
- 100 ml Tamarindového džusu
- Omáčka:
- 1/2 červené cibule
- 1 hrnek sušené ančovičky
- 1 stroužek česneku
- 2 jarní cibulky
- 5 suchých chilli
- 1 lžička krevetové pasty
- trošku soli
- 1 malá lžička cukru
- vařené vajíčka
- 1 malá okurka nejlepší japonská s malými semínky
- 1 hrnek syrových arašídů
Postup přípravy receptu
-
Přesně jako kdybyste šli dělat tradiční rýži, přidejte kokosové mléko, pandánový list a vodu a trošku soli. Sušené Ančovičky opláchněte pod vodou, vysušte a dejte osmažit na trošce oleje dozlatova. Odložte na stranu.
-
Do mixéru si dejte lžičku krevetové pasty, cibuli, česnek, sušené chilli, trošku oleje a pořádně promixujte (tradičně se to dělá v hmoždíři). Na trošku oleje dejte tuto pastu z mixéru rychle ji opražte, dokud nezačne vonět.
-
Přidejte tamarindový džus (prodává se v asijských obchodech). Poduste a míchejte pokud se nezahustí jako omáčka. Servíruje se s natvrdo vařenými vajíčky, okurkou a čerstvě opraženými arašídy.
Poznámka od kuchařky
Neocakavam ze dakdo bude robit tento tradicny recept juznej azie, len som chcel ukazat ze tieto recepty neznamenaju vysypanie sacku do ryze.
Takze ked sa vas opytaju v Malajzii ci chcete domace ranajky tak nebudte sokovany ked vam donesu daco taketo.