
Suroviny
- – 200 g bílé čokolády
- – 1 kelímek řeckého jogurtu (cca 150 g)
- – lžička vanilkového extraktu (případně třeba nějakého likéru…)
- – 1,5 hrnku kokosu
- + další 0,5 hrnku kokosu na obalování (případně by šlo nahradit třeba rozdrcenými sušenkami, ořechy…)
- – ovoce dovnitř (nemusí být, ale když jo, tak použijte nějaké poloměkké – ideálně dobře zralé jahody, maliny, třešně nebo třeba kiwi jako já)
Postup přípravy receptu
-
V rendlíku si na slabém plameni rozpustíme nalámanou čokoládu, pak k ní přidáme jogurt a pečlivě promícháme, aby vznikl hladký krém. Můžeme přidat vanilkovou esenci. Pak krém přelijeme do misky, přikryjeme, necháme trochu vychladnout a pak dáme asi na 2 hodiny do ledničky, aby krém ztuhl.
-
Do krému přidejte kokos – množství podle toho, aby vznikla hmota, ze které půjdou dobře tvořit kuličky.
-
Ovoce si rozkrájejte na malé kousky. Z hmoty na kuličky odebírejte po kouscích, vždy uplácáme placku, dáme na ni kousek ovoce a zabalíme. Poté kuličky obalíme v kokosu (nebo třeba oříšcích) a dáme alespoň na dvě hodiny uležet do ledničky.
-
Tip 1:
Hmota v teple postupně povoluje, proto je lepší při tvarování kuliček nejdřív vzít jen půlku a zbytek prozatím dát zpět do ledničky. Jinak je lepivá a hůř se s ní pracuje. -
Tip 2:
Kuličky byly lepší druhý den, kdy se pěkně naležely a hmota se s kokosem dobře spojila. V ledničce vydrží několik dní.