
Suroviny
- 1 kg hladké mouky nebo mouky ZLATKA
- malá lžička soli
- 12 dkg másla
- 8 dkg zlaté hané
- 5 dkg sádla
- 20 dkg cukru krupice
- vanilkový cukr
- 4 žloutky
- 3 lžíce rumu
- 1 balení čerstvého droždí (42,5 g)
- mléko dle potřeby
- Maková nádivka:
- mletý mák
- mléko
- cukr
- 2 ks hřebíčku
- Když je částečně povařený, přidáme
- 1 lžíci rybízového džemu
- malou lžičku skořice
- vanilkový cukr
- oloupaná jablka (na hrubším struhadle nastrouhaná zahustíme)
- perníčky ruměnky
- rozinky (namočené v rumu)
- 1 velkou lžíci rumu (ale opravdu až nakonec, aby se vařením neodpařoval)
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypu mouku, cukr a sůl, vše promíchám, udělám důlek a do něj naliji ve vlažném mléce a lžičce cukru zmlazené droždí. Trošku zapráším moukou a nechám pracovat.
-
Mezitím do kastrůlku dám žloutky, veškerý rozpuštěný tuk, rum, doliji mlékem, promíchám (vše musí být vlažné ) a toto po částech zapracovávám do těsta. Těsto vypracuji vláčné, pro začínající kuchařinky uvádím, že zde je třeba si s ním pohrát. Já to dělám tak, že až ho mám úplně hotové, tak si ho rozdělím asi na 5 dílů, udělám z něj bochánky a ty pak na stole ručně propracovávám jako kdybych dělala houskové knedlíky.
-
Vrátím zpět do mísy a tuto proceduru během kynutí nejméně 4x opakuji. Pak je to těsto tak dobře vypracované, že ho už při dělání tvarů vůbec nemusím podsypávat moukou.
-
Na podložce na tyto kohoutí hřebeny vyválím plát a ten rozdělím na obdélníky o rozměru 10×5 cm, ale této míry se nemusíte držet. Doprostřed každého obdélníku dám pruh makové nádivky a po delší straně k sobě pevně přitisknu.
-
Pak radýlkem po přehnuté straně udělám zářezy a na plechu, vymaštěném sádlem, vytvaruji do obloučku. Nechám je ještě asi 15 minut v teple nakynout, pak je potřu rozšlehaným vajíčkem a peču v troubě při 180°C. Upečené pocukrujeme.
Poznámka od kuchařky
Ještě připojuji poznámku k makové nádivce. Protože vím, že mnoho lidí říká, že je jim po máku těžko, tak jsem tak dlouho experimentovala, až jsem vymyslela tuto náplň, která je i pro žlučníkáře 🙂 Jablka a strouhané perníčky, dáváme jich tam nejméně půl sáčku, mák odlehčí a tím je náplň lépe stravitelná a tyto hřebeny jsou ještě i druhý den pěkně vláčné.
Pokud si je upečete, ať se podaří a také chutnají.