Suroviny
3 porce
- 300 g předem uvařených krup
- 300 g předem uvařené čočky
- 150 g gazdovské (nebo jiné) slaniny
- 120 g cibule
- 3-4 stroužky česneku
- sádlo nebo olej
- majoránka nebo tymián
- sůl
- pepř mletý
Postup přípravy receptu
-
Cibuli pokrájíme na plátky nebo klínky, slaninu pokrájíme na nudličky nebo kostičky a použít můžeme dle chuti kromě slaniny i uzené maso, zbylé pečené vepřové maso, klobásu a dokonce i škvarky.
-
Dle tučnosti slaniny přidáme do kastrólu trošku sádla (nebo oleje) a cibuli se slaninou opečeme lehce dozlatova.
-
Ke konci smažení přidáme dle chuti nasekaný česnek, kterým nemusíme šetřit, sušenou majoránku nebo tymián, pepř a vše necháme společně krátce osmažit a rozvonět.
-
Do kastrólu přisypeme scezenou, předem uvařenou čočku a kroupy v osolené vodě či vývaru, vše promícháme a necháme prohřát, nakonec dosolíme dle chuti.
-
Podáváme s kysaným zelím nebo kyselou okurkou.
Poznámka od kuchařky
Jak jsem se nechal poučit od zkušenějších kuchařek a pamětnic, je prý mnoho verzí na „kočičí tance nebo tanečky“ a většinou se ke kroupám s čočkou přidávalo zrovna to masité, co měla hospodyňka po ruce. Někdy se prý udělala čistě jen kroupovo-čočková směs, která se osmaženým masem, slaninou nebo škvarky nakonec posypala.