„Kočičí tanec“ – kroupy s čočkou

38
- reklama -

Suroviny
3 porce

300 g předem uvařených krup
300 g předem uvařené čočky
150 g gazdovské (nebo jiné) slaniny
120 g cibule
3-4 stroužky česneku
sádlo nebo olej
majoránka nebo tymián
sůl
pepř mletý

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli pokrájíme na plátky nebo klínky, slaninu pokrájíme na nudličky nebo kostičky a použít můžeme dle chuti kromě slaniny i uzené maso, zbylé pečené vepřové maso, klobásu a dokonce i škvarky.


    Zobrazit celý recept

  2. Dle tučnosti slaniny přidáme do kastrólu trošku sádla (nebo oleje) a cibuli se slaninou opečeme lehce dozlatova.

  3. Ke konci smažení přidáme dle chuti nasekaný česnek, kterým nemusíme šetřit, sušenou majoránku nebo tymián, pepř a vše necháme společně krátce osmažit a rozvonět.

  4. Do kastrólu přisypeme scezenou, předem uvařenou čočku a kroupy v osolené vodě či vývaru, vše promícháme a necháme prohřát, nakonec dosolíme dle chuti.

  5. Podáváme s kysaným zelím nebo kyselou okurkou.

Poznámka od kuchařky

Jak jsem se nechal poučit od zkušenějších kuchařek a pamětnic, je prý mnoho verzí na „kočičí tance nebo tanečky“ a většinou se ke kroupám s čočkou přidávalo zrovna to masité, co měla hospodyňka po ruce. Někdy se prý udělala čistě jen kroupovo-čočková směs, která se osmaženým masem, slaninou nebo škvarky nakonec posypala.