
- reklama -
Suroviny
20-25 kusů dle velikosti
- 50 dkg polohrubé mouky
- 3 dkg cukru
- 3 dkg másla
- 3 dkg droždí
- 3 žloutky
- 3 lžíce rumu
- sůl
- citrónová kůra
- cca 250 ml mléka
- olej na smažení
- moučkový cukr na obalení
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si kvásek, dávám asi 50 ml vlažného mléka, droždí, trocha cukru a lžičku mouky a necháme vzejít, do mísy dáme mouku, cukr, máslo, žloutky, trocha soli, nastrouháme citrónovou kůru, přidáme vykynutý kvásek, zpracováváme těsto a postupně přiléváme mléko.
-
Těsto by nemělo být příliš tuhé ani příliš řídké. Po zpracování hned tvarujeme koblížky, housky, ouška, kdo jak má rád.
-
Smažíme v rozpáleném oleji z obou stran. Ještě teplé koblížky obalujeme v moučkovém cukru.
Poznámka od kuchařky
Recept mám od mé maminky, která nám je pekla a chodili k nám na ně děti skoro z půlky sídliště v České Lípě 🙂
Dnes je peču pro Aleška a jeho kamarády, kterým nyní každé zimní odpoledne venku vařím čaj a něco dobrého k tomu…např. tyto koblížky
Kuchařka: cardanka