Suroviny
- 240 ml vody
- 90 g másla
- 10 g cukru krystal
- 1/4 lžičky soli
- 230 g hladké mouky
- 3 velká vejce
- 1-2 bílky lehce našlehané
- olej na smažení
- Medová poleva:
- 150 g cukru moučka
- lžíce medu
- 3 až 4 lžíce mléka
Postup přípravy receptu
-
Vodu s máslem, cukrem a solí přivedeme k varu. Přidáme mouku a mícháme, dokud z těsta nemáme jednolitou šišku a na dně hrnce se neobjeví bílý povlak.
-
Těsto necháme mírně zchladnout – asi minutu ho promícháme metlou. Jedno po druhém přidáme vejce. Vejce vždy zcela zapracujeme do těsta (používám elektrický šlehač na malé obrátky), pak teprve přidáme další.
-
Nakonec přidáme bílky, těsto by mělo být lesklé a hladké a držet tvar.
-
Dáme rozpálit olej na střední teplotu. Z pečicího papíru nastříháme čtverce, ty lehce potřeme měkkým máslem a na každý čtverec (měla jsem jich 25) nastříkáme z odpalovaného těsta kolečko.
-
Do vyhřátého oleje položíme koblížky papírem navrch. Po minutě papír ze smažící se koblihy za pomocí nějakého užitečného nástroje sloupneme. Nebojte, jde to lehce, nadzvednete růžek papíru vidličkou a sundáte. Ale dávejte prosím pozor!
-
Jakmile kobliha zezlátne, otočte ji a pokračujte ve smažení. Smažte je prosím zvolna, pomalu, aby byly hotové i vevnitř, s koblihami se musí opatrně. Smažte opravdu pomalu do zlatavé barvy – jako koblihy – pokud budete mít bledé, tvar s propadne a nebudou křoupat. Než jsem to odhadla správně, trvalo mi to jednu pánev. Mezitím co koblihy chladnou, rozmíchejte si z uvedených surovin polevu a vrch koblížků do něj namočte.
Poznámka od kuchařky
Koblihy z odpalovaného těsta, stočené do kroužku, s charakteristickým rýhováním, smažené ve vysoké vrstvě tuku a pak obalené v různých polevách nebo v cukru či skořici s cukrem, se ve Francii (a nejen tam) smaží na masopustní úterý. Ty co vidíte na obrázku byly s medovou polevou. Naleznete je i pod názvem cruller, který pochází z holandského kruler – vlnit se. Tyto koblihy se jedí tradičně také v Německu, v Dánsku (Klejner), nebo ve Švédsku (Klenäter). Z Evropy se rozšířily až za oceán a tak je naleznete i v Kalifornii. Koneckonců, pokud vidíte podobnost s Churros, taky nejste vedle. U každého takto kaloricky náročného experimentu se uklidňuju, že je to jednou za čas.