Knedliky po australsku

56
- reklama -

Suroviny

1 vajíčko
bílý chleba
špetka soli
pár kapek oleje
mléko

Postup přípravy receptu

  1. Nouze naučila Dalibora housti a mě „vařit“ knedlíky. Houskové knedlíky jsou českou specialitou a proto žádná z „domorodých“ manželek českých emigrantů nemá ani potuchy, jak je vařit. Našinci tedy nezbývá, než vyhrnout rukávy a dokázat mužskou „superprioritu“ i v tomto, tradičně ženském, oboru.
    Při své nedávné návštěvě rodných luhů jsem byl krmen a to jak v restauracích, tak v rodinách svých přátel, čímsi bílým, houbovitým a bezchutným, jen vzdáleně připomínajícím knedlík. Tento kupovaný polotovar, zřejmě vyráběný v licenci na výrobu hub na omývání školních tabulí, zaplavil Českou Republiku podobně jako „hranolky“.
    Ze své zkušenosti vím, že vařit klasický houskový knedlík není jen tak a proto nabízím recept, který i naprostý amatér zvládne.

  2. Vezmeš velký porcelánový nebo skleněný, nebo kameninový hrnek. (něco jako 10cm průměr a 10cm výška) dáš do něho jedno celý vajíčko (bez skořápky ), špetku soli, pár kapek oleje a mlíko.

  3. To všecko rozmícháš a mělo by toho být tak půl toho hrnku.

  4. Pak do toho nakrájíš rohlíky nebo bílý chleba. Napěchuješ to tak, aby to bylo všechno pěkně promíchané a mokré.

  5. Pak to všechno (i s hrnkem) dáš do „mikrovlnky“ (to je krásný slovo) a 7 minut vaříš. Knedlík poleze z toho hrnku ven, ale nic se neboj, nespadne. Pro víc lidí se to zkrátka musí zopakovat nebo musí těch hrnků být víc a vaříš hrnek x 7 minut.

    V zastoupení Mgdaleny Dobromily
    Jerry Plšek Austrálie