
Suroviny
- 1 vajíčko
- bílý chleba
- špetka soli
- pár kapek oleje
- mléko
Postup přípravy receptu
-
Nouze naučila Dalibora housti a mě „vařit“ knedlíky. Houskové knedlíky jsou českou specialitou a proto žádná z „domorodých“ manželek českých emigrantů nemá ani potuchy, jak je vařit. Našinci tedy nezbývá, než vyhrnout rukávy a dokázat mužskou „superprioritu“ i v tomto, tradičně ženském, oboru.
Při své nedávné návštěvě rodných luhů jsem byl krmen a to jak v restauracích, tak v rodinách svých přátel, čímsi bílým, houbovitým a bezchutným, jen vzdáleně připomínajícím knedlík. Tento kupovaný polotovar, zřejmě vyráběný v licenci na výrobu hub na omývání školních tabulí, zaplavil Českou Republiku podobně jako „hranolky“.
Ze své zkušenosti vím, že vařit klasický houskový knedlík není jen tak a proto nabízím recept, který i naprostý amatér zvládne. -
Vezmeš velký porcelánový nebo skleněný, nebo kameninový hrnek. (něco jako 10cm průměr a 10cm výška) dáš do něho jedno celý vajíčko (bez skořápky ), špetku soli, pár kapek oleje a mlíko.
-
To všecko rozmícháš a mělo by toho být tak půl toho hrnku.
-
Pak do toho nakrájíš rohlíky nebo bílý chleba. Napěchuješ to tak, aby to bylo všechno pěkně promíchané a mokré.
-
Pak to všechno (i s hrnkem) dáš do „mikrovlnky“ (to je krásný slovo) a 7 minut vaříš. Knedlík poleze z toho hrnku ven, ale nic se neboj, nespadne. Pro víc lidí se to zkrátka musí zopakovat nebo musí těch hrnků být víc a vaříš hrnek x 7 minut.
V zastoupení Mgdaleny Dobromily
Jerry Plšek Austrálie