Knedlíky – blbouni s klevelou

53
- reklama -

Suroviny
4-6 porcí

Těsto:
500 g hrubé mouky
1 kostka droždí (42 g)
1 vejce
200 ml vlažného mléka
trochu cukru (na kvásek)
špetka soli
meruňky (nebo jiné větší ovoce)
Klevela:
1 lžíce másla
2 lžíce mléka (smetany)
cukr
skořice
1 lžička škrobu
trochu vody
borůvky
maliny (nebo jahody, rybíz)

Postup přípravy receptu

  1. Kynuté těsto: uděláme kvásek (rozdrobené droždí, trochu mléka, trochu cukru), až vzejde, připravíme mouku do mísy, uděláme uprostřed jamku a tam vylijeme kvásek, pak přidáme vlažné zbylé mléko, vejce, špetku soli a těsto dobře uhněteme, přikryjeme a dáme kynout na teplejší místo na 1 hodinu.


    Zobrazit celý recept

  2. Mezi kynutím připravíme klevelu: do kastrolu dáme ovoce, máslo, mléko (smetanu), cukr (jak kdo rád sladké) a skořici, vše uvedeme do varu a když jí máme rozvařenou a hustou, rozpustíme lžičku škrobu v malém množství vody, vlijeme do klevely, převaříme a je zahuštěná.

  3. Po vykynutí těsta nakrájíme kusy podle ovoce, kterým budeme plnit, uděláme kulaté knedle a necháme ještě chvilku odpočinout. Zavařujeme do vařící vody a vaříme 5 minut přikryté a 5-10 minut odkryté podle velikosti (dělám je větší).

  4. Knedlíky vyndaváme na talíře a hned roztrhneme, aby vyšla pára a polijeme klevelou, čím víc, tím líp.

    Knedlíky se mohou dělat bez plnění, jen roztržené a polité klevelou!

    Ty plněné prý jsou pro požitkáře – tak asi jsme požitkáři, já je plním!!

Poznámka od kuchařky

Recept dostala maminka od své maminky a teď ho mám po mamince já. Těsto se může dělat v domácí pekárně!