Suroviny
4-6 porcí
- Těsto:
- 500 g hrubé mouky
- 1 kostka droždí (42 g)
- 1 vejce
- 200 ml vlažného mléka
- trochu cukru (na kvásek)
- špetka soli
- meruňky (nebo jiné větší ovoce)
- Klevela:
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce mléka (smetany)
- cukr
- skořice
- 1 lžička škrobu
- trochu vody
- borůvky
- maliny (nebo jahody, rybíz)
Postup přípravy receptu
-
Kynuté těsto: uděláme kvásek (rozdrobené droždí, trochu mléka, trochu cukru), až vzejde, připravíme mouku do mísy, uděláme uprostřed jamku a tam vylijeme kvásek, pak přidáme vlažné zbylé mléko, vejce, špetku soli a těsto dobře uhněteme, přikryjeme a dáme kynout na teplejší místo na 1 hodinu.
-
Mezi kynutím připravíme klevelu: do kastrolu dáme ovoce, máslo, mléko (smetanu), cukr (jak kdo rád sladké) a skořici, vše uvedeme do varu a když jí máme rozvařenou a hustou, rozpustíme lžičku škrobu v malém množství vody, vlijeme do klevely, převaříme a je zahuštěná.
-
Po vykynutí těsta nakrájíme kusy podle ovoce, kterým budeme plnit, uděláme kulaté knedle a necháme ještě chvilku odpočinout. Zavařujeme do vařící vody a vaříme 5 minut přikryté a 5-10 minut odkryté podle velikosti (dělám je větší).
-
Knedlíky vyndaváme na talíře a hned roztrhneme, aby vyšla pára a polijeme klevelou, čím víc, tím líp.
Knedlíky se mohou dělat bez plnění, jen roztržené a polité klevelou!
Ty plněné prý jsou pro požitkáře – tak asi jsme požitkáři, já je plním!!
Poznámka od kuchařky
Recept dostala maminka od své maminky a teď ho mám po mamince já. Těsto se může dělat v domácí pekárně!