
Suroviny
cca 4
- 2 hrnky hrubé mouky (měla jsem hrnek 1,5 dcl)
- 2 hrnky mléka (vlahého)
- 2 vejce (v nouzi stačí i jedno)
- špetka soli
- cca 1 lžička čerstvého droždí (zarovnaná)
- 2 hrnky rohlíků (nebo housky, sušených kostiček – tj. cca ze dvou kusů pečiva)
- 1 lžíce hladké mouky
- špetka cukru
Postup přípravy receptu
-
Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlahé do kvásku.
-
Trošku si odlijeme a smícháme s 1 lžící hladké mouky, špetky cukru a droždí – tj. kvásek. Dala jsem lžíci hladké mouky, přišlo mi to lepší na vymíchání hladkého kvásku, ale nemusí být hladká.
-
Když se droždí probudí a nabude, tak s ním v míse smícháme odměřenou hrubou mouku, sůl, vejce a zbylé mléko. Těsto je řídké konzistence, něco jako na amolety, nebo jako litý piškot.
-
Těsto necháme v teple nakynout, tak cca půl hodiny. Mezitím si dáme do širokého kastrolu vařit vodu.
-
Do nakynutého těstíčka lehce vmícháme sušené kostičky pečiva. Pečivo přidávám až po nakynutí, aby se nerozmočilo.
-
Pak si připravíme igelitový rukáv – použila jsem ty igelitové rukávy na prejt (to je jako na tlačenku, ale jsou užší), chtěla jsem menší kolečka.
-
Uvedené množství je na 2 knedlíky. Každou nohavici na jednom konci zavážeme režnou nití.
-
Pak jsem obě nohavice lžící naplnila tak lehce přes půlku, aby se mi vešly do kastrolu.
-
Na těstem necháme tak 8 – 10 cm volný prostor, takže jsem vytlačila vzduch a nohavici nahoře uzavřela jedním uzlem (pokud plníte tak do poloviny těsto plus vůle na nakynutí, tak to jde dobře zavázat).
-
Oba knedlíky jsem vařila 25 minut, po 15 minutách otočila, na konci varu nechala ještě 5 minut dojít na vypnuté plotně.
-
Knedlík se z fólie krásně vyloupne, rozstříhla jsem ho nůžkama a pak krájela nití.
-
Knedlík se může vařit i v širším rukávu na tlačenku, to bych mu přidala tak 5 minut varu.