
Suroviny
    
- 500 g kysaného zelí
 - 1 cibule
 - 1 lžička sladké mleté papriky
 - na špičku lžičky pálivé papriky
 - 4 kuličky celého pepře
 - 4 kuličky nového koření
 - 2 bobkové listy
 - 2 litry masového vývaru
 - 1/2 kelímku smetany
 - sůl
 - pepř
 - polohrubá mouka na jíšku
 - sádlo na pánev
 - Na knedlíčky:
 - 1 pikantní klobása
 - 1 rohlík
 - 1 vejce
 - 2 lžíce polohrubé nebo hrubé mouky
 - hrst krájené pažitky nebo petrželky
 
Postup přípravy receptu
- 
Na sádle osmahneme dozlatova cibulku, přimícháme mletou papriku, zalijeme hned vývarem.
 - 
Přidáme kysané zelí a koření (bobkový list, pepř, nové koření) a vaříme do změknutí zelí – množství polévky si redukujeme podle sebe.
 - 
Mezitím si nachystáme knedlíčky:
Klobásu a rohlík co nejjemněji nakrájíme a smícháme s vejcem a moukou, podle chuti osolíme a opepříme (pokud je třeba) a v ruce vytvarujeme malé knedlíčky. Pokud se lepí, podsypeme trochou mouky. - 
Na pánvi na lžíci sádla osmahneme asi 2 lžíce mouky, až začne lehce tmavnout, zmírníme plamen a vlijeme trochu polévky a za stálého míchání chviličku provaříme, aby se jíška pěkně spojila.
 - 
Vlijeme do polévky, přidáme knedlíčky, vše povaříme ještě asi 7 minut, pokud je třeba, dochutíme solí.
 - 
Na závěr plamen zmírníme na minimum, po částech přidáváme smetanu a chvíli prohřejeme.
 
Poznámka od kuchařky
Inspirace: Speciál kuchyně
Recept dávám s vědomím, že zelňaček je zde opravdu spousta, prošla jsem všechny, ale tato jednoduchá pouze s knedlíčky zde není. Nabízím ke zkoušce, snad bude chutnat.
            








