Suroviny
- 500 g kysaného zelí
- 1 cibule
- 1 lžička sladké mleté papriky
- na špičku lžičky pálivé papriky
- 4 kuličky celého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 2 litry masového vývaru
- 1/2 kelímku smetany
- sůl
- pepř
- polohrubá mouka na jíšku
- sádlo na pánev
- Na knedlíčky:
- 1 pikantní klobása
- 1 rohlík
- 1 vejce
- 2 lžíce polohrubé nebo hrubé mouky
- hrst krájené pažitky nebo petrželky
Postup přípravy receptu
-
Na sádle osmahneme dozlatova cibulku, přimícháme mletou papriku, zalijeme hned vývarem.
-
Přidáme kysané zelí a koření (bobkový list, pepř, nové koření) a vaříme do změknutí zelí – množství polévky si redukujeme podle sebe.
-
Mezitím si nachystáme knedlíčky:
Klobásu a rohlík co nejjemněji nakrájíme a smícháme s vejcem a moukou, podle chuti osolíme a opepříme (pokud je třeba) a v ruce vytvarujeme malé knedlíčky. Pokud se lepí, podsypeme trochou mouky. -
Na pánvi na lžíci sádla osmahneme asi 2 lžíce mouky, až začne lehce tmavnout, zmírníme plamen a vlijeme trochu polévky a za stálého míchání chviličku provaříme, aby se jíška pěkně spojila.
-
Vlijeme do polévky, přidáme knedlíčky, vše povaříme ještě asi 7 minut, pokud je třeba, dochutíme solí.
-
Na závěr plamen zmírníme na minimum, po částech přidáváme smetanu a chvíli prohřejeme.
Poznámka od kuchařky
Inspirace: Speciál kuchyně
Recept dávám s vědomím, že zelňaček je zde opravdu spousta, prošla jsem všechny, ale tato jednoduchá pouze s knedlíčky zde není. Nabízím ke zkoušce, snad bude chutnat.