
Suroviny
12 porcí
- 1 morková kost
- 300 g hovězí hrudí
- 1 cibule
- 2 malá mrkev
- 1 malá petržel
- 1/4 celer
- 1 stroužek česneku
- 1/4 pórku
- 12 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
- sůl
- Knedlíčky:
- 300 g vepřová játra
- 200 g strouhanka
- 2 vejce
- 2 KL majoránky
- 1 KL muškátový květ
- 1 malá cibule
- 3 stroužky česnek
- Pepř
- Sůl
- Strouhání:
- 1/2 hrnku hrubé mouky
- 1 vejce
- Pepř
- Sůl
Postup přípravy receptu
-
Do 3 litrů studené vody v hrnci vložím morkovou kost, hovězí, očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, pórek a koření a přivedu k varu. Když se polévka začne vařit, stáhnu plamen a nechám ji pouze převalovat 2 hodiny.
-
Mezi tím vyrobím knedlíčky a strouhání. Játra, cibuli a česnek semelu do mísy. Zbytek hmoty z mlýnku „vyženu“ houskou nebo rohlíkem. Do mísy přisypu strouhanku, rozklepnu vajíčka a přidám koření. Vše řádně promíchám. Vznikne tuhá hmota, ze které lžící odebírám přiměřené kusy, položím je do strouhanky a navlhčenými dlaněmi vytvaruji knedlíčky.
-
Strouhání připravím z mouky, vejce, soli a pepře. Vyhnětu těsto, které nechám hodinu na teple schnout a pak na hrubém struhadle vyrobím strouhání.
-
Po dvou hodinách polévku scedím. Mrkev nakrájím a vrátím do vývaru, vývar přivedu k varu a pak vkládám knedlíčky.
-
Když knedlíčky vyplavou na hladinu vsypu strouhání a vidličkou je rozmíchám, aby se neslepilo. Vařím ještě 10 minut a pak podávám zdobené pažitkou.