Knedlíčková polévka se strouháním paní hajné ze „Šlajfu“

51
- reklama -

Suroviny
12 porcí

1 morková kost
300 g hovězí hrudí
1 cibule
2 malá mrkev
1 malá petržel
1/4 celer
1 stroužek česneku
1/4 pórku
12 kuliček pepře
6 kuliček nového koření
sůl
Knedlíčky:
300 g vepřová játra
200 g strouhanka
2 vejce
2 KL majoránky
1 KL muškátový květ
1 malá cibule
3 stroužky česnek
Pepř
Sůl
Strouhání:
1/2 hrnku hrubé mouky
1 vejce
Pepř
Sůl

Postup přípravy receptu

  1. Do 3 litrů studené vody v hrnci vložím morkovou kost, hovězí, očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, pórek a koření a přivedu k varu. Když se polévka začne vařit, stáhnu plamen a nechám ji pouze převalovat 2 hodiny.

  2. Mezi tím vyrobím knedlíčky a strouhání. Játra, cibuli a česnek semelu do mísy. Zbytek hmoty z mlýnku „vyženu“ houskou nebo rohlíkem. Do mísy přisypu strouhanku, rozklepnu vajíčka a přidám koření. Vše řádně promíchám. Vznikne tuhá hmota, ze které lžící odebírám přiměřené kusy, položím je do strouhanky a navlhčenými dlaněmi vytvaruji knedlíčky.

  3. Strouhání připravím z mouky, vejce, soli a pepře. Vyhnětu těsto, které nechám hodinu na teple schnout a pak na hrubém struhadle vyrobím strouhání.

  4. Po dvou hodinách polévku scedím. Mrkev nakrájím a vrátím do vývaru, vývar přivedu k varu a pak vkládám knedlíčky.

  5. Když knedlíčky vyplavou na hladinu vsypu strouhání a vidličkou je rozmíchám, aby se neslepilo. Vařím ještě 10 minut a pak podávám zdobené pažitkou.