Suroviny
- 1 l světlého piva Ostravar Premium
- 2 jalovčinky
- 2 Nové koření
- 1 list vavřínový
- 2 hřebíčky
- 1 cibule
- 8 krajíců postaršího chleba Horal z Globusu
- sůl
- pepř
- 1 citron
- 4 stroužky česneku
- 125 g kysané smetany (1 kelímek)
- 600 g klobásy (nejlépe z Těšínských jatek: Klobása z udírny)
- 250 g tvrdého sýru (žlutého)
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si v troubě – na sucho – opeču krajíce chleba.
-
Do hrnce pomalu vyleju pivo, přidám jalovec, nové koření, z hlavy sundám vavřínový věnec a obětuji jeden lístek, nezapomenu na hřebíček. Zvolna zahřívám, jak začne vřít, vložím klobásy (vcelku) a nechám cca 10 minut povařit. Vyndám klobásku (uložím do tepla) a na její místo vsypu jemně posekanou cibuli. Po chvíli varu přidám 4 drobně pokrájené suché topinky. Přisolím, připepřím, podpořím šťávou z citronu. Stáhnu z plotny, ze šuplíka vytáhnu tyčový mixer a rozmixuji na hladkou konzistenci. Přidám smetanu a přivedu k varu. Klobásu pokrájím na přiměřené kousky, vložím do polévky.
-
Polévku rozliji přiměřeně do zapékacích misek, na počesnekované topinky pokladu sýr. Nakrájím je na velikost jednohubek, pokladu na polévku, zapeču pod grilem. Následně se popálím při vyndávání z trouby, upustím misku, opařím si nohu, šlápnu na psa. Jsem-li rozmařilý a výše uvedené se mi nepodaří, posypu lehce petruškou.
Poznámka od kuchařky
Przepis Magdy Gessler upravený gmp, nehodnou to osobou!