
Suroviny
4-5 porcí
- 900 g koňské kližky vcelku
- 200 g Gazdovské slaniny
- 350 g leča i s nálevem (1 malá sklenka od Moravanky)
- 200 ml černého piva
- 100 ml horké vody
- 15 kuliček barevného pepře nebo 10 kuliček obyčejného pepře
- 6 kuliček nového koření
- 2 větší snítky rozmarýnu
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 3 prolisované stroužky česneku
- 1/2 kostky masoxu (lze vynechat a pouze osolit)
- sůl
- mletý pepř
- 1 zarovnaná lžička Solamylu
- 50 ml studené vody
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na plátky, přes folii naklepeme a na okrajích mírně nařízneme. Lehce osolíme a opepříme.
-
Slaninu nakrájíme na špalíčky a v hrnci ji osmahneme do růžové barvy. Na slaninu poklademe plátky masa a necháme prudce po obou stranách zatáhnout.
-
Podlijeme pivem a přidáme lečo. Skleničku od leča vypláchneme 100ml vody, přilijeme do hrnce, přidáme hořčici a vložíme nejlépe ve vajíčku na luhování čaje kuličky koření. Přidáme rozmarýn, vše promícháme, rozdrobíme masox a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu, kdy stáhneme plamen na minimum, vaříme pod tlakem cca 50 minut.
-
Po ochlazení hrnec otevřeme a měkké maso odložíme do tepla.
-
Ze šťávy odstraníme tvrdé větvičky rozmarýnu a vajíčko s kořením.
-
Do šťávy vmícháme vodu se solamylem, prolisovaný česnek a necháme 2 minuty přejít varem. Podle potřeby dochutíme. Jako příloha se hodí různě připravené noky, špecle, nebo rýže.
Poznámka od kuchařky
Já jsem k přípravě tohoto jídla použila“Lečo bez zavařování“http://www.toprecepty.cz/recept/22359-leco-bez-zav…
Příloha byly“Špecle-jemné přílohové noky“http://www.toprecepty.cz/recept/29704-specle-jemne…
Těm, kterým se už jen při přečtení názvu použité hlavní suroviny dělá nevolno, doporučuji tento rcp přeskočit. Nechce se mi neustále omílat, že si i takové ušlechtilé zvíře, jako je kůň, může zlomit například nohu.
Těm, kteří problém nemají přeji dobrou chuť:-)