Kližka v zelenině, na černém pivu – připraveno v papiňáku

83
- reklama -

Suroviny
4-5 porcí

900 g koňské kližky vcelku
200 g Gazdovské slaniny
350 g leča i s nálevem (1 malá sklenka od Moravanky)
200 ml černého piva
100 ml horké vody
15 kuliček barevného pepře nebo 10 kuliček obyčejného pepře
6 kuliček nového koření
2 větší snítky rozmarýnu
2 lžíce plnotučné hořčice
3 prolisované stroužky česneku
1/2 kostky masoxu (lze vynechat a pouze osolit)
sůl
mletý pepř
1 zarovnaná lžička Solamylu
50 ml studené vody

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na plátky, přes folii naklepeme a na okrajích mírně nařízneme. Lehce osolíme a opepříme.

  2. Slaninu nakrájíme na špalíčky a v hrnci ji osmahneme do růžové barvy. Na slaninu poklademe plátky masa a necháme prudce po obou stranách zatáhnout.

  3. Podlijeme pivem a přidáme lečo. Skleničku od leča vypláchneme 100ml vody, přilijeme do hrnce, přidáme hořčici a vložíme nejlépe ve vajíčku na luhování čaje kuličky koření. Přidáme rozmarýn, vše promícháme, rozdrobíme masox a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu, kdy stáhneme plamen na minimum, vaříme pod tlakem cca 50 minut.

  4. Po ochlazení hrnec otevřeme a měkké maso odložíme do tepla.

  5. Ze šťávy odstraníme tvrdé větvičky rozmarýnu a vajíčko s kořením.

  6. Do šťávy vmícháme vodu se solamylem, prolisovaný česnek a necháme 2 minuty přejít varem. Podle potřeby dochutíme. Jako příloha se hodí různě připravené noky, špecle, nebo rýže.

Poznámka od kuchařky

Já jsem k přípravě tohoto jídla použila“Lečo bez zavařování“http://www.toprecepty.cz/recept/22359-leco-bez-zav…

Příloha byly“Špecle-jemné přílohové noky“http://www.toprecepty.cz/recept/29704-specle-jemne…

Těm, kterým se už jen při přečtení názvu použité hlavní suroviny dělá nevolno, doporučuji tento rcp přeskočit. Nechce se mi neustále omílat, že si i takové ušlechtilé zvíře, jako je kůň, může zlomit například nohu.

Těm, kteří problém nemají přeji dobrou chuť:-)